Курс долара на тиждень: чи обвалить Нацбанк гривню

Читать на русском
Автор
2277
Долару обіцяють стабільність
Долару обіцяють стабільність. Фото fbc.ua

Чи стане сюрпризом курс долара до католицького Різдва

Незважаючи на чергові обстріли окупантів та проблеми в енергетиці, наступного тижня не варто чекати зростання курсу долара та знецінення гривні. Обмінний курс перебуватиме вже у звичному з осені "коридорі" — 39,5-40,5 грн за "зелений".

Таку думку висловив директор департаменту казначейства АТ "Комінбанк" Герман Марченко.

За його словами, стабільності нацвалюти сприятимуть контрольована інфляція, макроекономічна допомога країн-партнерів (ЄС розблокував пакет допомоги на 2023 рік у 18 млрд євро). Також можна додати ще й збереження офіційного курсу валют та розміру облікової ставки НБУ, що є добрим сигналом для валютного ринку.

У планах Нацбанку, очевидно, немає намірів знецінювати гривню, щоб стимулювати експорт аграрної продукції за кордон у рамках зернової угоди.

"Розуміємо, що політика НБУ зараз зважена і спрямована на збалансування економіки, зниження попиту на готівковий долар і виконання всіх бюджетних зобов’язань. Саме тому до кінця року не варто очікувати на якусь курсову аритмію: незначні додаткові коливання в межах 0,2- 0,5 грн за долар цілком допустимі, але їх слід сприймати лише як ситуативну зміну", — наголошує експерт.

Таким чином, Герман Марченко вважає ситуацію на валютному ринку досить обнадійливою, і курсова стабільність триватиме і наступного тижня.

Тим часом у 2023 році курсу долара прогнозують подорожчання.