Україна забезпечила себе продовольством: що буде з цінами на продукти у 2024-му

Читать на русском
Автор
1305
Ринок
Ринок. Фото Pixabay

Економіст назвав одну головну умову

У наступному році є ймовірність, що зростання цін буде не таким великим та швидким. Надважливий фактор, який впливатиме на формування вартості продукції є забезпечення належного експорту.

Як каже економіст Олег Пендзин в ефірі телемарафону, якщо держава не розв'яже проблему з продажем товару за кордон, то всередині України ціни будуть набагато нижчими, аніж ззовні.

"В принципі, для внутрішнього споживача це буде навіть краще, але для аграрія – він не зможе зібрати по грошах те, що він планує, і, як наслідок, вже наступного року він знову посіє менше", – каже економіст.

За його словами, цього року було багато зібрано овочів. Тому, зростання цін відбуватиметься більш комфортно для українців.

Олег Пендзин прогнозує, що яйця дорожчатимуть через зростання цін на комбікорм для птахів, але великого стрибка не буде.

"Так само у нас із борщовою групою. Посадили багато цибулі, посадили багато моркви. Точно не буде такого шаленого зростання цін, як було торік. Тобто все буде набагато лагідніше", – запевняє економіст Олег Пендзин.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що буде з цінами на борошно та крупи до кінця 2023 року.