Гроші тим, у кого не вистачає стажу: як українцям отримати соціальну пенсію

Читать на русском
Автор
12308
Українська правда
Українська правда. Фото Depositphotos

Така щомісячна допомога призначається не лише громадянам України

В Україні літні люди можуть отримати соціальні пенсії, які розраховані для осіб, що не мають необхідний страховий стаж. Вона нараховуватиметься щомісячно.

Як кажуть на сайті "Безоплатна правова допомога", є три види соціальних виплат — за віком, станом здоров'я та через втрати годувальника. Її можуть отримати не лише громадяни України, а й іноземці.

В Україні встановлено три види соціальних виплат, які розрізняються за призначенням:

  • За віком – соціальна допомога особам, які досягли пенсійного віку та не мають достатнього трудового стажу для оформлення пенсії.
  • За станом здоров’я – призначається особам з інвалідністю І та ІІ груп, зокрема й дітям з інвалідністю, а також особам з інвалідністю ІІІ групи, які не мають трудового стажу.
  • За втратою годувальника – виплачується неповнолітнім дітям до 18 років і студентам очних відділень вишів до 23 років, якщо вони залишилися без одного або обох батьків.

Соціальна пенсія літнім людям

Якщо людина має страховий стаж, але менше ніж 15 років, можна розраховувати лише на мінімальний розмір пенсії. У разі, якщо особа не працювала офіційно, то отримуватиме допомогу, а не пенсію.

Її розмір прив’язаний до прожиткового мінімуму. Відповідно, розмір державної соціальної допомоги 2023 становить 2 100 грн.

Пенсіонеру треба буде звернутись до органів соціального захисту населення за місцем прописки чи фактичного проживання. Така виплата нараховуватиметься щомісячно.

Соціальна пенсія з інвалідності

Державна соціальна пенсія призначається особам з інвалідністю І, ІІ, ІІІ груп, які не мають страхового стажу.

Розмір такої соціальної допомоги прив’язаний до прожиткового мінімуму:

  • І група — 100%;
  • ІІ група — 80%;
  • ІІІ група — 60%.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що пенсіонер може отримати надбавку до виплати.