Ахметов витрачає мільярди на зарплати футболістів "Шахтаря"

Читати російською
Автор

Рінат Ахметов витрачає на річне утримання гравців і персоналу клубу суму, яку можна порівняти з виплатою 1,1 млн мінімальних пенсій

Футбольний клуб "Шахтар" (Донецьк) витрачає на зарплати футболістам і персоналу понад 2 млрд гривень на рік. Такий висновок можна зробити з річного звіту клубу за підсумками сезону 2020/21, опублікованого 11 жовтня на офіційному сайті "гірників".

Так, судячи з оприлюдненими даними, "Шахтар" сплатив до держбюджету України 364 млн 913 тис. грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Якщо взяти до уваги, що ПДФО в нашій країні становить 18%, то виходить, що клуб офіційно платить 2,027 млрд гривень своїм гравцям, тренерам і персоналу. За підрахунками "Телеграфа", за ці кошти в Україні сьогодні можна виплатити 1,1 млн мінімальних пенсій.

Примітно, що в складі "гірників" грають 13 легіонерів, 11 з яких — бразильці. Південноамериканської країни представляє і півзахисник Марлос, який прийняв українське громадянство у 2017 році.

"Шахтар" відзвітував про сплачуються податки

Варто відзначити, що при цьому клуб олігарха Ріната Ахметова чимало і заробляє. Згідно все того ж річного звіту, загальний показник доходів гранда українського футболу — 2 млрд 284 млн грн з урахуванням ПДВ. Такі гроші вдалося заробити на продажах і оренді гравців, доходах від УЄФА і ФІФА, а також на комерційній діяльності. Виплати від УЄФА, до слова — найбільша стаття доходів. Йдеться про суму трохи понад 1,6 млрд грн.

Спонсорство і реклама ж принесли "Шахтарю" 462 млн грн.

Відзначимо, що донецький клуб на після 10 зіграних турів займає 2-у сходинку в турнірній таблиці та відстає на 3 очка від київського "Динамо". 3 жовтня у "Шахтаря" була можливість наздогнати опонента в очній зустрічі на НСК "Олімпійський", але команди зіграли внічию — 0: 0. "Телеграф" публікував відеоогляд цього поєдинку.