Курс долара в серпні може змінитись – що думають експерти

Читать на русском
Автор
3243
Курс долара буде стабільним, можливо, навіть дещо впаде
Курс долара буде стабільним, можливо, навіть дещо впаде. Фото Відкриті джерела

Експерти розповіли який курс варто чекати у серпні

Вже в перший день серпня курс долара по відношенню до гривні трохи знизився, склавши коридор від 39,9 до 40,9 грн за долар.

На думку глави департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталія Ваврищука, у подальших планах НБУ саме стримування поточного обмінного курсу протягом кількох наступних місяців. Поступово готівковий ринок насичуватиметься доларами та євро, а ажіотажний попит поступово спадатиме.

Економічний експерт Данило Монін вважає, що зростання курсу долара наприкінці липня пов’язане зі зростанням попиту на нього з боку НБУ, який за 25-29 липня купив у золотовалютні резерви 682 мільйони доларів. Нацбанк не хоче витрачати валютні резерви або хоче мінімізувати їхню витрату, що й спричинило сплеск курсу, проте загалом він припускає, що курс долара в серпні залишиться на рівні 40 гривень.

Фінансовий експерт Віталій Шапран зазначає, що на валютному ринку спостерігається профіцит валюти на міжбанку, тому курс долара через тиждень має повернутися приблизно до офіційного в 36,6 грн., може трохи вище.

Економічний експерт Олександр Охріменко вважає, що курс долара до гривні в серпні закріпиться приблизно на рівні 40 гривень, можливо, трохи більше, проте вже у вересні він може впасти до 38 гривень. Цьому сприятиме експорт зернових із морських портів України.