Частина пенсіонерів може значно збільшити собі пенсії: хто і як може це зробити

Читать на русском
Автор
13847
Гроші
Гроші

Змінивши вигляд пенсії українці зможуть отримувати збільшені виплати

Деякі українські пенсіонери можуть суттєво збільшити виплати, якщо перейдуть на інший вид пенсії.

Як повідомили у ПФУ, станом на 2023 рік можна у 60 років за наявності 30-річного стажу, проте якщо вони мають інвалідність, то вони зможуть скористатися опцією щодо зміни виду виплат.

Зазначається, що люди з інвалідністю ІІ-групи в Україні можуть отримувати до 90% пенсії за віком, проте якщо вони продовжать працювати, то матимуть змогу отримати додатковий стаж, а відтак і збільшити виплати.

Цей стаж зараховуватиметься з моменту встановлення інвалідності та аж до досягнення пенсіонером 60-річного віку. Після цього українець може оформити собі пенсію за віком.

Пенсіонери, які працювали після встановлення інвалідності, отримують додаткові виплати, які суттєво впливають на їхню пенсію. Їх призначають у разі, якщо така людина працювала щонайменше два роки до досягнення пенсійного віку.

Про конкретні суми говорити складно, оскільки формула розрахунку залежить від середньомісячної зарплати за останні три роки. Однак у будь-якому випадку вони будуть вищими за стандартну пенсію.

Нагадаємо, з 1 березня в Україні проведено індексацію виплат, однак у цьому перерахунку є низка нюансів, про які варто пам’ятати працюючим пенсіонерам.