У Києві гриміли вибухи, є падіння уламків ракет: усі подробиці

Читать на русском
Автор
8129
Уламки ракети, що впала на проїжджу частину
Уламки ракети, що впала на проїжджу частину. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

У Києві вдень 29 травня прогриміли потужні вибухи, влада говорила про роботу ППО

Вдень 29 травня у Києві пролунала серія потужних вибухів. Звуки пролунали після того, як у столиці було оголошено повітряну тривогу. Це була вже друга атака за день — між нічною на ранковою минуло лише 6 годин.

"Телеграф" зібрав останні новини щодо ракетної атаки росіян на Київ:

14:35 — Пасажири відбулися легким переляком. Уламок російської ракети ледь не влучив у маршрутку в Києві:

13:58 — Залужний: під час денної атаки на Київщину ППО знищила усі цілі, це 11 ракет "Іскандер-М" та "Іскандер-К". росіяни обстрілювали балістичними та крилатими ракетами наземного базування з ОТРК "Іскандер" з північного напрямку.

Офіційні дані щодо ракетного обстрілу Київської області 29 травня
ППО знищила усі цілі

13:20 — Уламки російської ракети, яка впала на проїжджу частину у Києві. Відео: Ян Доброносов, "Телеграф":

13:11 — Під час обстрілу Києва діти на Подолі з криками бігли до бомбосховища, пише журналіст Денис Казанський:

"Київ. Перелякані діти з криками біжать до бомбосховища після перших вибухів російських ракет над столицею…Російські Z-людожери в екстазі. Пишаються своїм урядом та своїми військовими", — пише журналіст.

12:50 — Радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк перейнявся проблемою публікації фотографій уламків місцевою владою та інстаграм-блогерами. Чиновник написав гнівний допис у своєму Telegram:

"Якими ще словами на 15-му місяці повномасштабної війни потрібно пояснювати кожному чиновнику ОВА, мерам та інстаграм-блогерам, що не можна публікувати роботу ППО, фотографії з місць падіння ракет, перелік об’єктів атаки та ін", — пише Подоляк.

Він назвав розповсюдження критичної інформації схожим на злочинну недбалість, а у випадку з представниками влади – на зловживання інформацією, до якої у них є доступ.

Зазначимо, що незадовго перед цим фото із заблюреним уламком ракети у Києві виклав Віталій Кличко.

12:46 — Головне про атаку на Київ від начальника КМВА Сергія Попка:

  • Попередньо, ворог застосував озброєння балістичного типу.
  • Це вже 16-та атака на столицю від початку місяця.
  • Ворог змінив тактику — після нічних нападів, завдавав удару по мирному місту вдень, коли більшість мешканців перебували на роботі і на вулицях.
  • Попередньо, усі повітряні цілі були знищені нашою ППО.
  • Влучань по об’єктах Києва не допущено. Але є падіння уламків: в Оболонському р-ні 3 випадки, по одному в Деснянському та Дніпровському. Без критичних руйнувань.

12:33 — Так виглядало метро "Контрактова" під час ракетних атак на Київ. Відео кореспондента "Телеграфа" Яна Доброносова:

12:28По Києву били "Іскандерами", ракети летіли балістичною траєкторією з півночі. Такі попередні висновки зробив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

"Вони різних модифікацій. "Іскандер-М" — це балістична ракета, а є "Іскандер-К" — це крилата ракета. Який вид озброєння був застосований — дамо пізніше", — сказав Ігнат.

12:25 — У Києві та області відбій повітряної тривоги, така ж ситуація спостерігається у ряді областей.

12:20 — Місця падіння уламків у Києві по районах (дані КМВА). Всього є 6 таких падінь.

Оболонський район:

  • біля АЗС;
  • на дорожнє покриття із займанням;
  • на зелену зону;

Деснянський район:

  • на територію одного з парків;

Дніпровський район:

  • на дорожнє покриття в різних місцях.

12:15 — Зруйновані стіни та дах цегляного будинку і пожежа — такі наслідки ракетної атаки на Київщині. Окупанти пошкодили господарський будинок, потерпілих немає. Рятувальники вже ліквідували пожежу, повідомив керівник поліції Київщини Андрій Нєбитов та закликав лишатися в укриттях.

12:10 — З'явилися перші гіпотези, що саме летіло на Київ сьогодні.

Військовий оглядач Олександр Коваленко у своєму Telegram-каналі припустив, що судячи з короткого проміжку від моменту сирени до вибухів, використовувалися або балістичні 9М723 ОТРК "Іскандер", або С-300/С-400 "Тріумф".

12:05 — Кияни перечікують вибухи у метро, поки ППО збиває ракети над столицею. Хтось прийшов зі своїми подушками. Відео з "Олімпійської" опублікувало "Радіо Свобода":

12:02 — Вибухи лунали також у Деснянському районі. Це працювала ППО, повідомив мер столиці.

11:59 — У Подільському районі є поранений, його забрали у лікарню, повідомив Кличко. Він уточнив, що там уламки ракети також впали на проїжджу частину дороги.

11:58 — В Подільському районі столиці внаслідок падіння уламків сталося загоряння на даху двоповерхової будівлі.

11:51 — Фото гасіння уламків в Оболонському районі:

Обстріл Києва 29 травня, Оболонь
Ракета, що впала на дорогу на Оболоні

11:50 — Уламки впали ще й у Подільському районі, повідомляє КМВА. російські ракети над Києвом збило ППО. Усі екстрені служби працюють на місцях. Інформація по постраждалих і пошкодженнях уточнюється.

11:41 — Фото збитої ракети, уламок якої впав на Оболонь:

Обстріл Києва 29 травня, Оболонь
Віталій Кличко показав наслідки ракети, яка впала на дорогу і загорілася

11:38 — Уламки ракети на Оболоні спричинили пожежу. Рятувально-пожежні служби гасять уламки ракети, що палають на проїжджій частині дороги в Оболонському районі. Чи є постраждалі серед водіїв, поки не уточнюють.

11:33 — В Оболонському районі столиці уламки ракети впали на дорогу. Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що уламки впали на проїжджу частину. Всі служби прямують на місце.

Раніше інформацію про вибухи у столиці підтвердив і мер міста Віталій Кличко.

"Вибухи у місті! У центральних районах. Залишайтесь в укриттях!", — написав він.

Пізніше Кличко додав, що екстрені служби виїхали на виклик поблизу центру столиці.

"Атака на Київ триває. Не залишайте укриттів! " — зазначив мер.

Як повідомляють кореспонденти "Телеграфа", перші звуки вибухів було чути близько 11:14, після чого пролунали нові. Їх добре було чути у різних районах столиці.

За даними Телеграм-каналів, у столиці загалом пролунало щонайменше 12 вибухів. За їхньою інформацією, у небі над столицею видніються сліди роботи ППО.

Журналіст Андрій Цаплієнко у своєму Телеграм-каналі написав, що по Києву, попередньо, ведуть вогонь балістичними снарядами, такими як "Іскандер" та С-300.

Раніше "Телеграф" писав про те, що в ніч проти 29 травня Київ також зазнав масованої атаки з боку окупантів. У місті були руйнування через падіння уламків.