Норми перевищені у 5 разів: в повітрі Києва виявили три шкідливі сполуки

Читать на русском
Автор
872
Влітку все більше людей хочуть вийти подихати свіжим повітрям
Влітку все більше людей хочуть вийти подихати свіжим повітрям. Фото picture-alliance.com

У кожного з забрудників свої, неприємні наслідки

Повітря в столиці України вельми неідеальне — перевищені гранично допустимі концентрації діоксиду сірки, діоксиду азоту та формальдегіду. Місцями рівень забруднення вище у п'ять разів за норму.

Про це інформує Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського на основі останнього звіту. Найсильніше забруденене повітря діоксидом азоту. Його перевищення у 2,6 — 5 разів зафіксовано на вулицях Академіка Стражеска, Довженка Гетьмана Павла Полуботка, Інженера Бородіна, Каунаській та Скляренка, площах Деміївській, Бессарабській та Галицькій, проспектах Оболонському, Науки та Берестейському, бульварі Лесі Українки та у районі Гідропарку.

Зазначимо, що надлишок діоксиду азоту викликає подразнення слизової оболонки. Він легко проникає в дихальні шляхи, може становити загрозу для дітей чи людей з підвищеною чутливістю, наприклад з астмою. Першими ознаками отруєння діоксидом азоту є печіння очей, падіння тиску, головні болі, стає важко дихати.

Рівень діоксиду сірки в повітрі у 1,3 — 1,9 раза більший за норму, а формальдегіду ще й зріс у порівнянні з попереднім тижнем до перевищення норми у 1,2 — 2,9 раза. Місця забруднення схожі, зокрема всі три шкідливі речовини виявили в районі Гідропарку.

Де в Києві виявили перевищення вмісту формальдегіду в повітрі на 31 травня
Де в Києві виявили перевищення вмісту формальдегіду в повітрі
Де в Києві виявили перевищення вмісту діоксиду сірки в повітрі 31 травня
Де в Києві виявили перевищення вмісту діоксиду сірки в повітрі

Надлишок діоксиду сірки також подразнює слизову оболонку носа, горла та легенів і може привести до погіршення симптомів астми. Що ж до формальдегіду, то він може викликати алергію, головні болі, порушення сну та млявість, повідомляють у Держпроспоживслужбі.

Раніше "Телеграф" розповідав, що забруднене повітря найближчими роками приведе до хвороб та смерті 4 млн людей і це — оптимістичний сценарій. Небезпеку становлять тверді часточки, яких особливо багато біля доріг.