Мешканець Києва та його знайома потрапили за ґрати через розмови по телефону (фото)

Читать на русском
Автор
21314
СБУ викрили колаборантів Новина оновлена 13 листопада 2023, 15:26
СБУ викрили колаборантів. Фото Офіс Генерального прокурора

Вони мріяли про прихід окупантів до влади і називали українців фашистами

Киянин, під час телефонних розмов зі своєю знайомою з Черкас, виправдовував збройну агресію росії і чекав на прихід до влади окупантів. За місцем проживання прихильників "руського миру" провели обшуки, а їх взяли під варту.

Про це повідомили у прес-службі Офісу генпрокурора України. За цим фактом триває досудове розслідування.

За інформацією слідства, одного з фігурантів цікавили орієнтовні координати базування систем української ППО, зокрема, зенітно-ракетних комплексів "Patriot". Також зловмисники виїжджали на місця повітряних ударів агресора та фотографували там наслідки ворожих прильотів. Приховані фотознімки робили з різних ракурсів та прив’язкою до місцевості.

Так, 62-річна мешканка Черкас протягом вересня-жовтня 2023 року вела приватні розмови по мобільному телефону зі своїм знайомим із Києва. Жінка всіляко виправдовувала російську агресію і чекала на прихід окупантів до влади. Вона також називала українців "фашистами" та мріяла про їхнє знищення.

Крім цього, жінка захоплювалася взяттям ворогами українських міст, збирала та по телефону поширювала дані про розташування українських військ та військової техніки в обласному центрі. Також вона, під час телефонних розмов, систематично розповідала про результати ракетних ударів по інфраструктурі Черкас.

Встановлено, що після ракетної атаки рф по Черкасах 21 вересня цього року жінка зробила приховані фото пошкодженої будівлі у центрі міста та переслала їх своєму спільнику, громадянину рф, який проживає в Києві.

До зловмисників прийшли з обшуками

Другий підозрюваний — знайомий жінки мешканець Києва, який під час телефонних розмов із нею також виправдовував агресію росії, мріяв про знищення українців та прихід до влади окупаційних військ. Чоловік закликав до завдання масованих ударів по енергетичних об’єктах України.

Затриманим виявився доктор філософії, колишній викладач одного із Чернігівських закладів вищої освіти. У 2015 році він виїздив до тимчасово окупованого Криму, де отримав російський паспорт. Невдовзі він повернувся до Києва, а вже після початку повномасштабного вторгнення рф розпочав приховано відслідковувати місця базування Сил оборони в столиці. Згодом до підривної діяльності він залучив свою знайому з Черкас.

До зловмисників прийшли з обшуками

За місцем проживання фігурантів було проведено обшуки. Правоохоронці вилучили мобільні телефони, різну символіку держави-агресора, літературу, футболку з російським гаслом, а також зброю та патрони до неї. Їм обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

До зловмисників прийшли з обшуками

Прихильникам "руського миру" інкримінується виправдання збройної агресії росії проти України та глорифікація її учасників. Крім цього жінці інкримінується несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення та розміщення ЗСУ.

Досудове розслідування по цій справі триває.

До зловмисників прийшли з обшуками

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що зрадник провів техніку окупантів на околиці Києва. Наразі відомо, що з перших днів вторгнення росі на нашу територію уродженець Сумщини працював на ФСБ і збирав розвіддані про дислокацію Сил оборони на території області.

Як виявилося, чоловік забезпечував "навігацію" військових колон агресора найкоротшими шляхами до Києва.

Днями суд засудив зловмисника до 15 років ув’язнення. Його засудили за статтею "Держзмену".