Хто така Фанні Мендельсон, якій Google присвятив дудл

Читать на русском
Автор
14 листопада 2021 року виповнюється 216 років від дня народження Фанні Гензель
14 листопада 2021 року виповнюється 216 років від дня народження Фанні Гензель. Фото Скріншот відео

Сьогоднішній Google Doodle відзначає справжнього майстра своєї справи: німецьку піаністку та композитора

У неділю, 14 листопада, виповнюється 216 років від дня народження німецької піаністки та композитора Фанні Гензель, яка вважається однією з найвидатніших жінок-композиторів ХІХ століття.

Фанні Гензель (нім. Fanny Hensel, урод. Мендельсон Бартольді) народилася цього дня в 1805 році в Гамбурзі, Німеччина, у забезпеченій родині. Молодший брат Фанні — Фелікс Мендельсон, який написав знаменитий весільний гімн "Марш Мендельсона".

У 13 років Гензель здивувала приватну публіку в Берліні виконанням 24 прелюдій до шедевра Баха "Добре темперований клавір" (1722-1742). Незважаючи на її екстраординарний талант, її здатність розвивати музичну кар’єру заважали обмежені соціальні умовності.

Фанни Мендельсон

Гензель продовжувала займатися музикою, і приблизно в 1820 році вона почала працювати на недільних концертах сім’ї Мендельсонів, напівпублічної виставки, на якій вона десятиліттями була організатором, диригентом і піаністкою.

У 1846 році у віці 41 року Фанні опублікувала Opus 1, перший оригінальний твір, опублікований від її імені та один з перших творів, опублікованих жінкою. Наступного року вона несподівано померла від інсульту.

Фанни Мендельсон
Надгробок Фанні Мендельсон, Берлін

У 2010 році музикознавці виявили Великодню сонату, майстерну сольну фортепіанну п’єсу, написану Гензель, коли їй було 22 роки, і яку помилково приписали її братові. Вперше твір було виконано від її імені у 2017 році, майже через 190 років після його написання.

Фанні Мендельсон
Фанні Мендельсон Пасхальна соната

Нагадаємо, що раніше Google присвятив Doodle засновнику першої школи дзюдо в світі — японському "батьку дзюдо" професору Дзигоро Кано.