Цою – 60: чому його пісня "Перемен" знову популярна і опинилася під забороною в росії

Читать на русском
Автор
6065
Класик російського року – Віктор Цой
Класик російського року – Віктор Цой. Фото Колаж "Телеграфу"

Пісні "Перемен" понад 30 років, але вона знову актуальна

Відомий співак і музикант Віктор Цой міг би відзначати у вівторок, 21 червня 2022 року, своє 60-річчя. І хоча легендарного артиста не стало 32 роки тому, його пісні продовжують жити та підкорювати нові покоління. Хіт радянської рок-групи "Кіно" став у роки СРСР певним гімном перебудови і знову набув актуальності зараз, адже рішення росії відкрито напасти на території України ізолювало федерацію від цивілізованого світу і повертає її до тих самих радянських часів.

Чим запам’ятався Віктор Цой, коли створено хіт "Перемен" і як сприймається сенс пісні в наш час — у матеріалі "Телеграфу".

Віктор Цой "живий" уже як 60 років

Артист корейського походження Віктор Цой, мабуть, один із найвпливовіших і найпопулярніших рок-музикантів у радянський час. Він не лише був лідером гурту "Кіно" та виконував усі пісні на концертах, а й писав до них тексти. Зараз би його образ назвали "трушним". Зі скуйовдженим волоссям, у невигадливому одязі з цигаркою та гітарою він підкорював серця слухачів своєю харизмою, чесністю й неповторним тембром.

День народження Цоя — 21 червня. В 2022 році йому було би 60 років, але музикант загинув понад 30 років тому. 15 серпня 1990 року, згідно з офіційною версією, чоловік заснув за кермом і потрапив у смертельну для нього автокатастрофу.

Незважаючи на те, що артист рано пішов, слава про нього продовжує жити. Унікальний творчий стиль музиканта наслідують багато артистів. Щороку з’являються нові кавери та ремікси на композиції гурту "Кіно", а тексти, написані Цоєм, продовжують підкорювати нових слухачів.

Історія пісні "Перемен"

Одна з найбільш знакових пісень "Кіно" — "Перемен", або як ще її називають "Хочу перемен!", "Мы ждем перемен" з альбому "Последний герой" 1989 року. Існує версія, що Цой міг написати цей текст під час поїздки в Україну навесні 1986 року. Як відомо, тоді сталася аварія на Чорнобильській АЕС.

Під час розбудови композиція набула політичного контексту. З того часу пісню часто використовують на мітингах і протестах у багатьох країнах колишнього СНД. Хоча сам Цой не вважав, що головне значення треку – протест.

У тій же рф ця пісня супроводжувала ті чи інші заходи, пов’язані з опозиційним рухом та її лідерами — Борисом Нємцовим, Гаррі Каспаровим, Іллею Яшиним, Олексієм Навальним. Співали про "цоєвські зміни" і під час білоруських протестів, і за часів українського Євромайдану. Гурт С.К.А.Й навіть випустив україномовний кавер – "Ми прагнемо змін".

Хоч би як, про зміни, натякаючи на композицію "Кіно", неодноразово заявляли і прокремлівські представники. Виконували хіт російські музиканти, які підтримували російську агресію на Донбасі, а ще "Перемен" звучала у Криму на концерті до "річниці приєднання" за рік після анексії.

Нову хвилю актуальності слова Цоя "Ми ждем перемен" набули з моменту повномасштабного вторгнення рф на території України. У Tiktok можна знайти ролики, що виступають проти війни, саме під цю легендарну композицію.

Заборона пісні "Перемен" у росії

Напередодні 60-річчя Цоя в російських медіа повідомлялося, що на рок-фестивалі в Татарстані, присвяченому цій даті, організатори заборонили виконувати пісню "Перемен". Вибухнув скандал, а концерт у Челнах у результаті скасували і нібито були змушені перенести на серпень. Хоча фестиваль на згадку про Цоя проходить там багато років і скасовувався лише через пандемію.

На скандальне рішення вже відреагували користувачі Twitter.

Віктор Цой
Скріншот
Віктор Цой
Скріншот

Раніше "Телеграф" розповідав, що 21 червня святкує день народження відомий український співак та музикант Тарас Тополя. Лідер гурту "Антитіла" з перших днів повномасштабної війни перебуває на передовій, захищаючи Україну від російських окупантів.