Зекономити на електриці просто: сім порад, які вбережуть ваш гаманець після подорожчання світла

Читати російською
Автор
Новина оновлена 11 червня 2024, 18:33

Дотримуйтесь порад, і суттєво зекономите на комуналці

В Україні з 1 червня підвищили тариф на електроенергію майже вдвічі, до 4,32 грн/кВт*год, через що кожна українська родина вже з липня почне платити більше. У цій ситуації питання економії виходить на перший план, тим паче що зекономити електроенергію вдома легше ніж здається.

"Телеграф" зібрав добірку порад та лайфхаків, які допоможуть зекономити на електриці. Якщо використовувати їх у комплексі, то вдасться зекономити велику суму.

Раціонально витрачайте електроенергію

Про це можна подбати ще під час купівлі техніки. Варто обирати пристрої, які більш ощадливо споживають електроенергію.

Звичайні лампочки варто замінити на енергозберігаючі. Хоч вони дорожчі, проте мають безліч переваг: яскравіше світять, у рази довше служать та споживають менше електроенергії, що допоможе менше платити за світло.

Якщо користуєтесь електричним чайником, то наливайте у нього стільки води, скільки вам потрібно. Не варто його наповнювати повністю заради чашки чаю.

Пральні машини будуть менше споживати електрики, якщо прати при меншій температурі. Також не зайвим буде увімкнути функцію електрозбереження, якщо така є. Щоб зекономити, не варто сильно завантажувати машинку.

Зекономити гроші також можна, якщо раціонально використовувати пристрої, які споживають багато електрики. Найбільш "прожерливими" є:

  • кондиціонери;
  • бойлери;
  • холодильники;
  • морозильні камери;
  • печі;
  • пральні машини.

Морозильні камери та холодильники працюють цілодобово, тому зекономити на них здається неможливим. Але якщо не розміщувати цю техніку біля приладів для опалення, регулярно видаляти лід та не відкривати надовго дверці, то у перспективі вдасться зекономити хорошу суму.

Обирайте двозонні лічильники

Ці пристрої мають два тарифи: денний та нічний. Перший діє з 7:00 до 23:00 та рахує електроенергію по звичайному тарифу. А ось на спожиту електрику вночі буде 50% знижка. Тобто, 1 кВт*год обійдеться у 2,16 гривень.

Щоб економія була відчутною, вмикайте енергоємні прилади після 23:00. Наприклад, пральну машину та кондиціонер.

Експерти зазначають, що найбільш раціонально встановлювати двотарифні лічильники при великому споживанню електроенергії. Ці прилади доведеться купувати самостійно, тому варто розрахувати наскільки це вигідно. Це хороший варіант для великої родини.

Тризонний лічильник у більшості випадків менш вигідний. Він має три тарифи: звичайний, нічний та підвищений. Останній встановлюється для пікових годин з 8 до 11 години ранку та з 20 до 22 вечора. Тариф буде більший на 50%. Тобто, 6,48 грн за 1 кВт*год.

Встановлення тризонного лічильника вигідно лише у випадку, якщо електроенергія у пікові години майже не споживається, а основне навантаження приходиться на ніч. Якщо це не так, то краще придбати двозонний пристрій.

Раніше "Телеграф" повідомляв, як висушити волосся без світла. Корисні поради і лайфхаки при відключеннях світла.