Вимкнення світла може влетіти в копійку: як вберегти побутові прилади від перепадів напруги

Читать на русском
Автор
1008
Побутова техніка
Побутова техніка. Фото Колаж "Телеграфу"

Найпростіший варіант взагалі не потребує додаткових витрат

В Україні тривають регулярні відключення світла. Це не тільки спричиняє незручності, а й може бути небезпечним для побутових приладів.

Річ у тім, що цей процес може супроводжуватись значними перепадами напруги. Під час раптового підключення електроенергії може відбутися стрибок напруги або навпаки її падіння.

Варто зазначити, що деяким приладам може зашкодити не тільки висока, а й низька напруга. Зокрема, це стосується холодильників.

Аби зберегти свої побутові прилади, варто задуматись над вирішенням цієї потенційної проблеми. Тут є два шляхи: той, що не потребує грошей, та той, що вимагає певних витрат.

Безкоштовний метод

У першому випадку все просто. Після відключення світла потрібно лише вимкнути всі пристрої з розеток або взагалі від'єднати від мережі все помешкання. Це можна зробити, вимкнувши ввідні автомати на розподільчому щитку.

Через якийсь час після повернення електропостачання потрібно знову заживити прилади. У такому випадку все одно бажано переконатись, чи відповідає напруга у мережі встановленим нормам. Це можна зробити за допомогою вольтметра.

Спеціальні пристрої

Цей спосіб хоч і буде коштуватиме вам певну суму грошей, він значно спростить життя та майже гарантовано збереже ваші прилади. Для цього існують спеціальні стабілізатори або реле напруги.

Стабілізатор напруги

Перші можуть коштувати від 1500 до 15000 гривень і більше. Це буде залежати від їхньої потужності та якості самого пристрою. Зазвичай стабілізатори необхідні для котлів опалення.

Стабілізатор напруги

Простіший та відповідно дешевший варіант — реле напруги. Воно від'єднує від мережі пристрій у разі виходу рівня напруги за заздалегідь встановлені параметри.

Реле напруги

Існують версії таких реле, які вмикаються в розетку безпосередньо перед приладом, який потрібно захистити. Також є варіанти, що встановлюються у розподільчому щитку, та у разі проблем вимикають живлення всього помешкання.

Реле напруги

Найдешевші реле напруги можна знайти за 300 гривень. А більш просунуті пристрої коштують 700-1500 гривень.

Що говорять експерти

Як зазначив професійний електрик Віталій Чех, найбільше ризикують своєю технікою мешканці старих житлових будинків, наприклад, так званих "хрущовок", пише gsminfo. У квартирах таких будинків часто немає індивідуальних щитків у кожній квартирі, а в загальних щитках діється страшенний безлад.

Спеціаліст пояснив, що мешканцям таких будинків варто встановити реле напруги. Якщо щиток знаходиться у квартирі, все стає ще простіше. Тоді можна встановити своє власне реле, яке буде виконувати роль стабілізатора напруги. Під час різкого збільшення потужності або навпаки її зменшення реле буде вимикати подачу струму.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, як не витрачати зайвих грошей на освітлення квартири чи будинку. Прості дії допоможуть скоротити платіжку.