Тільки не в холодильнику: як зберегти картоплю свіжою аж до весни без гниття та проростання

Читать на русском
Автор
1004
Картопля довго зберігатиметься свіжою
Картопля довго зберігатиметься свіжою. Фото ru.freepik.com

Ці поради вам знадобляться

Після збору урожаю господині, як правило, застосовують різні хитрощі та лайфхаки, аби їхні овочі та фрукти збереглися якнайдовше. Так, завдяки лайфхаку з банкою часник завжди залишатиметься свіжим, цибуля також потребує певних умов зберігання.

Не зайвими у квартирі й будуть запаси картоплі, навіть якщо у вас є льох. А секретами зберігання цього овочу поділився "Телеграф".

Як зберігати картоплю у квартирі

Варто зазначити, що оптимальною температурою для зберігання картоплі є +5-7°C. Якщо температура впаде нижче цього діапазону, картопля може замерзнути і стати солодкуватою на смак. У разі підвищення температури, бульби почнуть в’янути.

Крім того, приміщення повинно бути затемненим або ящики та мішки з картоплею слід накрити, щоб уникнути потрапляння світла. Також важливий рівень вологості – він має становити 85-95%. Якщо в приміщенні занадто сухе повітря, необхідно штучно підвищити його вологість.

Для зберігання картоплі у квартирах найчастіше використовують балкон або лоджію. Рекомендується взяти ящик з дошок. Якщо балкон не засклений, необхідно подбати про його утеплення. Внутрішню частину ящика можна обшити пінопластом, який забезпечує вентиляцію, а зверху накрити старим пледом або ковдрою. Ще один варіант – виготовити два ящики: один трохи більший, інший – менший. Менший ящик ставлять всередину більшого, а простір між ними заповнюють монтажною піною для кращої теплоізоляції. Якщо температура на балконі знизиться до -6…-5 градусів, картоплю з балкона краще прибрати.

Ще одним варіантом для зберігання картоплі є простір під мийкою на кухні. Тут бульби можуть підтримувати оптимальний рівень вологості і бути в темряві, що також сприяє їх правильному зберіганню.

Не рекомендується зберігати картоплю в холодильнику, оскільки низькі температури можуть спричинити перетворення крохмалю в цукор, що зробить картоплю надмірно солодкою. Якщо ж ви випадково поклали картоплю в холодильник, перед використанням дайте їй полежати 2-3 дні при кімнатній температурі.

Раніше ми писали, як зберігати виноград. Він буде смачним протягом трьох тижнів.