Не зривайте зелений гарбуз: як прискорити дозрівання плодів та зберегти їх до весни

Читати російською
Автор

Вирощений та зібраний своїми руками гарбуз смачніший

Гарбуз — один з найпопулярніших інгредієнтів в осінньому меню. Гарбуз можна знайти навіть у рецептах кавових коктейлів. Городникам же восени важливо вчасно забрати плоди з ділянки. Потрібно зробити це до приходу холодів, але й не зірвати зелений гарбуз.

Досвідчені городники знають хитрощі, які дозволяють визначити ступінь зрілості плодів та за необхідності прискорити їх дозрівання.

Коли збирати гарбуз

Гарбуз, як правило, дозріває в Україні у вересні — на початку жовтня, залежно від регіону та погодних умов. Основним орієнтиром для збору є закінчення вегетаційного періоду та стійкі денні температури близько +10…+15°C. До цього часу гарбуз встигає накопичити поживні речовини та сформувати міцну шкірку, що важливо для його тривалого зберігання.

Тільки зрілий гарбуз буде смачним і за відповідних умов збережеться до самої весни. Ось основні ознаки, які вказують на зрілість плода:

  • Тверда шкірка. Спробуйте натиснути на шкірку нігтем. Якщо вона щільна і не продавлюється — це ознака зрілості.
  • Засохлий хвостик. Коли плід повністю дозрів, його живець стає твердим і сухим, набуваючи дерев’янистої структури.
  • Яскравий колір. Зрілий гарбуз має насичений, яскравий відтінок, який характерний для цього сорту.
  • Глухий звук. При легкому постукуванні по плоду повинен чути глухий звук — це один із традиційних методів визначення зрілості.

Як прискорити дозрівання гарбуза

Іноді осінні заморозки можуть настати раніше, ніж гарбуз повністю дозріє, тому важливо знати методи прискорення її дозрівання. Є кілька повірених способів.

Насамперед за 2-3 тижні до передбачуваної дати збору припиніть полив рослин. Зменшення вологості допомагає прискорити визрівання плодів. А щоб рослина не витрачала сили на подальше зростання, необхідно прищипнути верхівки стебел, залишивши тільки 3-4 великі плоди на кожній рослині. Всі квітки та дрібні плоди, які вже не встигнуть дозріти, потрібно видалити, щоб рослина направила всі ресурси на гарбузи, що існують.

Є й народні методи, що прискорюють дозрівання гарбуза. Наприклад — поворот плодів. Необхідно акуратно перевертати гарбузи на грядці, щоб вони рівномірно прогрівалися сонцем з усіх боків.

Підживлення гарбуза деревною золою також прискорює процес дозрівання та підвищує стійкість плодів до хвороб. Попіл змішують з водою (100 г золи на 10 л води) і поливають рослину. Це підживлення використовують для гарбуза в другій половині вегетаційного періоду.

Якщо рання осінь і починаються заморозки, можна вкривати рослини агроволокном або плівкою на ніч, щоб уникнути переохолодження.

Як правильно збирати гарбуз

Правильний збір гарбуза – важливий етап, від якого залежить, як довго плоди зберігатимуться.

Збирати гарбуз краще в сонячний день, коли плоди сухі. Це знижує ризик загнивання під час зберігання. Плоди краще зрізати за допомогою секатора або гострого ножа, залишаючи хвостик довжиною 5-7 см. Це оберігає гарбуз від швидкого псування.

При збиранні дуже важливо не кидати плоди на землю, щоб не зашкодити шкірці. Пошкоджені гарбузи погано зберігаються і починають швидко псуватися.

Як зберігати гарбуз

Щоб гарбуз пролежав усю зиму, потрібно створити їй оптимальні умови для зберігання:

  • Ідеальна температура зберігання — +10 … +15 ° C.
  • Вологість повітря має бути на рівні 60-75%. Приміщення має бути сухим і добре провітрюваним.
  • Після збору плоди варто залишити на сонці або в приміщенні, що добре провітрюється, на 7-10 днів для просушування шкірки.
  • Найкраще зберігати гарбузи в один шар на дерев’яних полицях, уникаючи прямого контакту з холодною поверхнею. Підкладіть солому чи м’яку тканину під плоди.
  • Важливо регулярно оглядати гарбузи та видаляти ті, що починають гнити. Це допоможе зберегти весь урожай.

Раніше "Телеграф" розповідав досі незвичайний спосіб зберігання моркви. Виявляється, у каструлі у неї менше шансів зіпсуватись.