Приймати душ або набирати ванну: як розумно економити воду під час купання

Читать на русском
Автор
1236
Скоротити водоспоживання можна без шкоди для комфорту
Скоротити водоспоживання можна без шкоди для комфорту. Фото Pexels/колаж "Телеграф"

Щоб дійсно заощадити воду, важливо змінити процес купання

Багато людей впевнені, що прийняття душу — це швидкий і економічний спосіб помитися, особливо в порівнянні з ванною, яка, як здається, потребує більше води. Однак на практиці це не завжди так. Важливо розуміти, що витрата води при купанні залежить не тільки від вибору між ванною та душем, а й від тривалості та інтенсивності використання води.

Раніше ми розповідали, як економно використовувати кухонні електроприлади. Тепер "Телеграф" пропонує розібратися, як економно витрачати воду під час купання.

Що економніше — прийняти душ або ванну

Середньостатистична ванна містить близько 120-200 літрів води. На перший погляд, це виглядає як великий обсяг, але порівняємо його з душем.

За одну хвилину прийняття душу витрачається в середньому 9-12 літрів води, а сучасні душові системи з високим натиском можуть витрачати до 20 літрів за хвилину. Якщо ви приймаєте короткий 5-10-хвилинний душ, то справді можете заощадити воду. Однак, якщо стояти під душем довше 15 хвилин, то витрата води може легко перевищити об’єм повної ванни.

Для людей, які звикли розслаблятися під гарячими струменями води, душ коштує набагато дорожче, ніж набрати для купання ванну.

Як заощаджувати воду для купання

Щоб знизити витрату води та зробити процес купання економнішим, можна скористатися такими лайфхаками:

  • Встановіть водозберігаючу насадку для душу. Ці пристрої знижують тиск води, не погіршуючи якість потоку, рекомендує Utopia. З такою насадкою можна скоротити витрати до 5-7 літрів на хвилину.
  • Обмежте час у душі. Якщо скоротити час прийняття душу до 5 хвилин, витрата води буде мінімальною, а комфорт залишиться на високому рівні. Можна використовувати таймер, щоб контролювати процес.
  • Вимикайте воду, доки намилюєтеся або наносите шампунь. Ця проста дія значно знижує загальне споживання води.
  • Приймайте ванну із частковою заливкою. Необов’язково набирати ванну до країв — достатньо рівня, щоб комфортно зануритися, а це може скоротити витрату води на 30-40%.

Раніше "Телеграф" розповідав, як перевірити, щоб лічильник не накручував багато електрики. Правильна робота приладу допоможе не переплачувати за світло.