Тільки досвідчені грибники знають про цей лайфхак: як вибрати не червиві гриби

Читать на русском
Автор
577
Як визначити якість гриба без розрізів
Як визначити якість гриба без розрізів. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Деякі їстівні гриби не варто збирати

Восени, коли ліси наповнюються щедрими дарами природи, багато хто вирушає на полювання на гриби. Зібрані гриби можуть стати основою смачних страв, але важливо переконатися, що вони не лише їстівні, а й гарної якості. Один із ключових факторів – відсутність червивості, яка не тільки псує смак, а й робить гриби непридатними для вживання.

Розповідаємо, як відрізнити червиві гриби від нормальних.

Як розпізнати червиві гриби

Зовнішній огляд шапинки. Насамперед уважно огляньте шапинку гриба. Якщо на ній видно невеликі дірочки або ходи, це очевидна ознака того, що гриб міг бути атакований личинками комах. Такі отвори часто помітні з обох боків або на поверхні шапинки.

Структура ніжки. Ніжка гриба може видати його якість. Якщо вона занадто м’яка, легко ламається або на дотик здається порожнистою, це вказує на можливу присутність хробаків усередині. На ніжці також можуть бути маленькі отвори, що свідчать про пошкодження.

Розріз гриба. Найнадійніший спосіб переконатися, що гриб чистий – розрізати його вздовж. У нормальних грибах внутрішня частина буде щільною та однорідною за кольором. Якщо ж усередині ви помітите темні або чорні крапки, ходи, що нагадують тунелі, це очевидна ознака червивості.

Обмацування на твердість. Свіжі та здорові гриби повинні бути щільними на дотик. Червиві гриби, як правило, здаються м’якими та пухкими, що є результатом діяльності комах.

Наявність запаху. Іноді червиві гриби можуть мати неприємний запах, якщо вони довгий час лежали. Нормальні свіжі гриби мають характерний лісовий аромат.

Сезон та погода. Важливо враховувати час збирання грибів. Після затяжних дощів, наприклад, ймовірність червивості вище, оскільки вологе середовище сприяє розмноженню комах.

Як перевірити гриби на червивість: лайфхак грибників

У досвідчених грибників є один перевірений лайфхак, який допомагає визначити якість гриба за звуком, пише Kobieta.

Постукайте по шапинці гриба. Придатний для вживання гриб видасть характерний тихий звук. Його можна порівняти зі звуком, який ви чуєте, коли постукуєте кавуновою кіркою.

Раніше "Телеграф" розповідав, як відмити руки після збору маслюків. Є кілька простих та ефективних засобів.