Підвісити в теплі, загорнути в газету й не лише: вдалі способи прискорити дозрівання зелених помідорів восени

Читать на русском
Автор
839
Зелені помідори легко дозріти в домашніх умовах
Зелені помідори легко дозріти в домашніх умовах. Фото Pexels

Ці методи не лише прискорюють дозрівання, а й допомагають зберегти смак та соковитість плодів

Восени, коли дні та ночі стають холоднішими, городникам нерідко доводиться зривати помідори з грядок ще зеленими, щоб вони не замерзли під першими заморозками. І тоді постає питання: як допомогти таким недозрілим плодам швидше дозріти.

У домашніх умовах є кілька ефективних лайфхаків, які прискорять дозрівання зелених помідорів та допоможуть їм набути соковитий червоний колір та солодкий смак.

Способи дозрівання зелених помідорів у домашніх умовах

Для того, щоб помідори швидше дозріли, важливо вибрати правильне місце для їх зберігання. Найкращим варіантом буде тепле, сухе приміщення з температурою близько 20-25°C. Чим тепліше довкілля, тим швидше помідори дозрівають. Однак пряме сонячне світло краще уникати, щоб уникнути пересихання плодів.

Один із простих та ефективних способів – це покласти зелені помідори у паперові пакети. Це створює невеликий замкнутий "мікроклімат", де накопичується етилен — газ, який виділяють плоди і прискорює процес дозрівання. Для більшого ефекту можна додати до пакету один або два стиглі яблука або банана. Ці фрукти також виділяють етилен і допоможуть помідорам дозріти швидше.

Інший зручний метод — це укласти помідори в один шар у картонні коробки. Важливо, щоб вони не торкалися одне одного. Коробки бажано зберігати в теплому приміщенні та періодично перевіряти плоди, щоб вчасно прибрати ті, що почали псуватися. Для прискорення процесу можна покласти в коробку кілька стиглих фруктів, як і у попередньому методі.

Якщо помідори трохи пожовтіли, і їм потрібно трохи часу, щоб повністю дозріти, можна розкласти їх на підвіконні. Тепле світло від вікна допоможе плодам дозріти, але головне — не тримати їх надто довго на яскравому сонці, щоб шкірка не пересихала.

Якщо є можливість, можна скористатися старим способом: вирвати весь кущ помідорів і підвісити його корінням догори у теплому приміщенні. Волога та поживні речовини зі стебла продовжують надходити до плодів, що допомагає їм дозрівати на кущі навіть у домашніх умовах.

Загортання кожного помідора в газету — ще один спосіб, який запобігає їх пересиханню і зберігає тепло, сприяючи дозріванню. Цей метод зручний, якщо ви хочете уникнути контакту плодів один з одним і запобігти їх загниванню.

Раніше "Телеграф" розповідав, який час ідеально підходить для походу до лісу за грибами. Правильна погода допоможе зібрати повні кошики плодів.