Як вода та яблука допоможуть зупинити проростання картоплі: хитрі трюки від господарів з досвідом

Читать на русском
Автор
Найпростіші способи зберегти посадковий матеріал
Найпростіші способи зберегти посадковий матеріал. Фото zelenasadyba.com.ua

Кілька дієвих лайфхаків, які можуть стати в пригоді

На початку весни часто буває, що картопля, відкладена на посадку, починає активно пускати паростки. Це стає справжньою проблемою, адже вживати у їжу таку бараболю не можна (якщо паростки виросли на 3 см і більше), а садити її ще занадто рано. Тим більше, що місця їй не знайдеться навіть у парнику чи теплиці, якщо там ви збираєтесь вирощувати помідори — ці дві культури дуже погані "сусіди", яких потрібно тримати якомога далі один від одного.

То що ж робити з картоплею, яка неочікувано пішла в ріст? Відповідь на це питання знає сайт facedobra, який ділиться кількома цікавими трюками, що їх уже багато років поспіль використовують досвідчені дачники-городники.

Умови зберігання картоплі, щоб вона не проростала

  1. Температура. Її потрібно втримувати на рівні +2…+3 градуси. Також зверніть увагу на вологість — вона має бути в межах до 80-90%. Таким чином у бульбах вдасться "заморозити" процеси життєдіяльності, але вона при цьому не зіпсується.
  2. Провітрювання приміщення. Це ще одна важлива умова для того, що картопля долежала до потрібного вам часу. Щойно починається відлига, у приміщенні, де зберігається картопля, відкривають двері і прочиняють вікна, аби холодне повітря вільно циркулювало.
  3. Обирайте правильних "сусідів" для картоплі. Краще не зберігати її біля цибулі та часнику, адже вони можуть спровокувати ранню появу паростків. А от лимони та яблука біля ящиків з картоплею можна і навіть рекомендується ставити — ці фрукти діють навпаки і вбережуть бульби від занадто раннього "прокидання" від зимової сплячки.
  4. Розділяйте врожай. Не варто зберігати картоплю великими партіями — краще її розділити по ящиках чи мішках і ставити не впритул один до одного. Не забувайте про хорошу вентиляцію. На дно ящиків, до речі, можна класти сушену м’яту — вважається, що вона теж гальмує процеси розвитку бульби й уповільнює її проростання.
  5. Темнота. У приміщенні, де ви зберігаєте картоплю, повинно бути не тільки прохолодно, а й темно.

Що робити, якщо картопля почала проростати раніше часу

Є кілька варіантів зупинити цей процес. Цими трюками користується чимало досвідчених господарів і вони вважають їх досить ефективними.

  • 1-ий варіант: якщо не можете підтримувати потрібну температуру, покладіть біля картоплі пляшки з замороженою водою. Доки вона буде танути, температура повітря у приміщенні падатиме, а картопля знову почне "засинати".
  • 2-ий варіант: продумайте додаткову вентиляцію. Якщо є можливість, залишайте, наприклад, вікно у режимі провітрювання.
  • 3-ій варіант: покладіть до ящика з картоплею кілька яблук чи лимонів — вони затримають появу паростків і дозволять зберегти картоплю, яка вже почала проростати, до потрібно терміну.

Раніше ми розповідали, як швидко знищити бур’яни на городі за допомогою самої лише солі та оцту. Це перевірений народний метод, який працює за принципом гербіцидів, але не заподіює шкоди землі та іншим рослинам, на які може потрапити кілька крапель робочого розчину.