Навіщо протирати листя рослин оливковою олією: хитрощі квітникарів

Читати російською
Автор

Дізнайтеся, як легко чистити листя кімнатних рослин, щоб вони залишалися здоровими та покращували повітря

Кімнатні рослини не тільки приносять красу та елегантність у наші будинки, але й сприяють покращенню настрою, допомагають розслабитись. Щоб зберегти їх здоровими, їх необхідно правильно доглядати, як поливаючи, так і очищаючи листя.

Листя є основними органами, відповідальними за фотосинтез. Для здійснення цього процесу їм потрібна достатня кількість сонячного світла, води та поживних речовин. Однак такі фактори як пил та слабке освітлення можуть вплинути на здоров’я рослини та викликати зниження вироблення хлорофілу. Тому важливо регулярно очищати листя рослин.

Про те, як ефективно та безпечно це робити залежно від типу листя рослин, пише Informacion.

Як очистити листя кімнатних рослин

Для очищення листя найкраще поставити рослину під кран і промити її теплою водою з помірною інтенсивністю, щоб вона не постраждала.

Якщо вода надто жорстка або хлорована, це може пошкодити листя рослини. У цьому випадку можна використовувати дистильовану або фільтровану воду.

При сильному забрудненні листя можна змішати літр води з декількома краплями гелю для душу та обприскати їх цим препаратом, а потім змити чистою водою. Якщо ви збираєтеся використати цей метод, субстрат краще накрити або укласти рослину так, щоб суміш потрапила лише на листя.

Щоб надати листям кращий блиск, протріть його змоченим оливковою олією спонжем. Тільки не використовуйте цей метод для рослин з кучерявим, або бархатистим листям.

  • Велике листя. Рослини з великим листям можна чистити вологою тканиною з мікрофібри або аналогічним матеріалом. Акуратно проведіть тканиною, щоб видалити пил і бруд з листя.
  • Маленьке листя. Для рослин з маленьким листям, таких як папороті, хорошим варіантом буде обприскувач. Розпиліть воду, щоб видалити бруд, що накопичився. Ви також можете провести м’якою щіткою, щоб очистити листя.
  • Оксамитове листя. Рослини з бархатистим листям, такі як фіалка, вимагають більш делікатного підходу. М’яка щітка або м’яка тканина — хороші варіанти для видалення пилу, що накопичився, з цих листів. Візьміть лист в руку та обережно проведіть по ньому старою зубною щіткою. Почніть з основи й обережно просувайтесь до кінчика. Не забувайте час від часу промивати кисть і давати їй висохнути, перш ніж використовувати її знову.

Під час очищення рослин важливо уникати намокання квітів та перезволоження ґрунту, оскільки це може викликати кореневу гниль та інші захворювання рослин. Обов’язково дайте рослині трохи висохнути, перш ніж знову поливати її.

Раніше "Телеграф" розповідав, як прискорити зростання квітів.