Обов’язково зробіть це з насінням цибулі після збирання: наступного року отримаєте багатий урожай

Читать на русском
Автор
13749
Wikipedia

Правила збирання та зберігання насіння цибулі

Досвідчені дачники знають, що власними силами вирощене та зібране насіння цибулі краще за покупне. Це не тільки економить кошти, а й гарантує якість посівного матеріалу. У такого насіння краща схожість, а вирощена з них цибуля рідше хворіє і довше зберігається.

Перший крок до успішного збирання насіння цибулі – вдалий вибір сорту. Для цих цілей краще використовувати відкритозапильні сорти цибулі. Після вибору відповідного сорту цибулі потрібно залишити кілька найздоровіших і найсильніших цибулин для вирощування насіння.

Висаджують цибулю на насіння раніше, ніж на ріпку — приблизно в кінці квітня, тому що на повне дозрівання йде від 110 до 140 днів.

Насіннєвим посадкам потрібні часті прополювання, розпушування ґрунту. Двічі за період зростання необхідно підгодувати цибулю азотно-фосфорними добривами.

Коли та як збирати насіння цибулі

Приблизні терміни для збирання насіння цибулі – друга половина липня – середина вересня. Приступати потрібно, коли у верхній частині парасольки розкриваються окремі коробочки з чорним насінням.

Важливо не допустити самосіву. Для цього на квітконос можна надіти пошитий з бавовняної тканини мішечок із зав’язками біля основи.

Зріжте суцвіття зі стеблом так, щоб його довжина була близько 10-15 см і покладіть їх на плоску поверхню (тарілку або тацю). Після цього насіння слід добре просушити. Зрізані суцвіття потрібно перенести для просушування у місце під навісом, яке добре провітрюється та куди не потрапляють сонячні промені.

Через 2 тижні, коли стебла стануть світлими та ламкими, над глибокою ємністю витягніть чорне насіння. Перетріть вміст ємності руками, щоб відокремити насіння від залишків суцвіть. Зберіть лушпиння руками й викиньте.

Як зберігати насіння цибулі

Після очищення насіння слід помістити в паперові або матер’яні пакетики й зберігати в прохолодному місці. Перед посадкою — обробити розчином марганцівки.

У перший рік зберігання у насіння цибулі майже стовідсоткова схожість, але з кожним роком вона знижується. Тому для посадок краще використовувати свіже насіння.

Раніше "Телеграф" розповідав, що посадити на грядках одразу після збирання врожаю цибулі.