Не робіть цього із золою, щоб не зіпсувати: як зберігати цінне добриво взимку

Читать на русском
Автор
11006
Золу широко використовують на ділянці
Золу широко використовують на ділянці. Фото pexels.com

Не всі знають, як правильно зберігати золу

Деревна зола — одне з найдоступніших і водночас універсальних добрив для рослин. У ній міститься безліч мінералів, які доступні для засвоєння рослинами. До того ж її ефективність перевершує багато покупних засобів.

Зола з великим вмістом калію виходить від згоряння виноградної лози, гречаної соломи, стебел соняшника. Насичена кальцієм зола виходить із деревини берези, сосни, картопляного бадилля.

Збирати золу можна протягом усього сезону. Досвідчені дачники рекомендують робити це не раніше ніж через два дні після горіння багаття. Якщо часу чекати немає, або наближається дощ, для збору потрібно використовувати металеві інструменти та ємності.

Як зберігати золу

Не варто посипати золою город щоразу після чищення каміна, печі чи мангалу. Зазвичай її використовують при посадці та пересадці рослин, підготовці землі під грядки або сезонному добриві садових культур. До моменту використання золу необхідно зберігати у спеціальній ємності. При правильному зберіганні вона зберігає всі корисні речовини протягом кількох років.

Зберігати золу потрібно обов’язково у сухому приміщенні у ємності з кришкою. Це може бути дерев’яна коробка, залізна або пластикова бочка з герметичною кришкою, щільний поліетиленовий пакет.

Головне, щоб приміщення було сухим і ємність була закрита (за винятком пластикового пакета, де може утворитися конденсат).

У жодному разі не можна зберігати золу на вулиці. Якщо вона намокне, то втратить всі корисні властивості й стане марною. Солі калію та інших мінералів, що містяться в золі, розчиняються у воді та легко вимиваються. Тому при попаданні під дощ або таненні снігу у відкритій негерметичній ємності більшість важливих мікроелементів підуть у ґрунт раніше часу.

Також при зберіганні у вологих приміщеннях зола може злежатись, що ускладнить роботу з нею.

Раніше "Телеграф" розповідав, як правильно перекопувати город. У цій справі є важливий нюанс, на який варто звернути увагу.