Грози, смерчі та "пекельна" спека: відомий синоптик дав прогноз погоди на середину червня

Читать на русском
Автор
focus.ua Новина оновлена 12 червня 2024, 16:16

З 11 по 20 червня середньодекадна температура буде на 2–5°С вищою за норму

Перша декада червня в Україні відзначилася досить високими температурними показниками, які практично у всіх регіонах перевищили кліматичну норму на 1–5°С. Крім того, пройшли суттєві опади, особливо на Правобережжі. У західній частині подекуди вже випала місячна норма. Набагато менше дощів спостерігалося на півдні та сході, де триває період посухи та високої пожежної небезпеки.

Про це у коментарі "Телеграфу" розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич. Як показують свіжі прогностичні дані, найближчими днями територія України перебуватиме в полі відносно низького атмосферного тиску та в умовах нестійких повітряних мас, каже він.

Періодичні атмосферні фронти принесуть грозові дощі, у західних та північних регіонах часом сильні зливи, град та шквали. Найменша кількість опадів випаде на півдні та сході України. Тут також фіксуватимуться найвищі середньодобові та максимальні денні температури.

Через дефіцит опадів та високих температур, у південних, східних та місцями центральних областях посилиться ґрунтова посуха, що вдарить по різних сільгоспкультурах. Крім того, ще більше зросте рівень пожежної небезпеки та збільшаться ризики спалахів у природній зоні за наявності відкритих джерел вогню.

Температура повітря в середньому по країні розподілиться так. У західних та північних регіонах вночі стовпчики термометрів опиняться в межах +11…+17°С, удень +21…+27°С.

У Карпатах вночі стовпчики термометрів опустяться до +7…+12°С, вдень покажуть +16…+21°С. В інших регіонах країни вночі температура становитиме +16...+21°С, удень +27...+32°С; на крайньому півдні, у Криму та на Донбасі місцями +33…+36°С.

Суттєвих змін та різких коливань температури не передбачається. Загалом середньодекадна температура по країні очікується на 2–5°С вище за норму в період з 11 по 20 червня.

Як каже Ігор Кібальчич, переважатиме південний вітер, у західних та північних областях — із переходом на північно-західний після 15 червня, 5–12 м/с. В окремі дні при грозах можливе локальне посилення у поривах до 15–23 м/с. Також не виключено виникнення смерчів під час розвитку активної грозової діяльності.

Це явище хоч і є рідкісним для нашої місцевості, підкреслює відомий синоптик, але не є аномальним і локально спостерігається по країні щорічно весь теплий період. Також у червні інтенсивність і повторюваність сильних шквалів — найвища, тому при розвитку негоди слід уникати високих дерев і не паркувати під ними автомобілі.

мапа погоди
На карті представлений орієнтовний прогноз сумарної кількості опадів по Європі з 10 до 20 червня (в мм). Помітно, що у північних та західних областях України подекуди може випасти 45–55 мм, що більш ніж половина місячної норми