Росія закриває доступ ОБСЄ до кордону з окупованим Донбасом

Читать на русском
Автор
Місія ОБСЄ на Донбасі
Місія ОБСЄ на Донбасі

Чинний мандат спостерігачів діє до 30 вересня

Російська Федерація відмовилася продовжити мандат місії спостерігачів ОБСЄ на двох контрольно-пропускних пунктах "Гукове" і "Донецьк" на Донбасі. Представники ОБСЄ не зможуть там перебувати після 30 вересня.

Про це у четвер, 2 вересня, повідомив журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк в Twitter.

За його словами, відповідна заява РФ прозвучала у Відні. Журналіст написав, що Росія відмовилася підтримувати продовження після 30 вересня прикордонної та спостережної місії ОБСЄ на КПП "Донецьк" і "Гуково".

Йозвяк про відмову РФ від місії ОБСЄ на двох КПП Донбасу

На цю заяву відреагувала місія США при ОБСЄ. Її представниця Кортні Остріан заявила, спостережна місія на КПП необхідна для зміцнення довіри і гарантування прозорості і їй дуже шкода, що РФ не підтримує продовження мандату.

Також Остріан зазначила, що тим самим Росія порушує Мінський протокол, підписаний у 2014 році, яким гарантується "постійний моніторинг на українсько-російському державному кордоні і верифікація з боку ОБСЄ". На її думку, це свідчить про те, що для Росії "підтримка позитивних відносин із сусідами не є пріоритетом".

Варто зазначити, що представники ОБСЄ з 29 липня 2014 року працювали у пунктах пропуску "Гукове" і "Донецьк". Розміщення представників місії на інших КПП російська сторона забороняла. Основне завдання місії — повідомляти про ситуацію на блокпостах, а також про переміщення через кордон, зокрема, чи не порушуються права людини.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що місія ОБСЄ констатувала загострення на Донбасі. Це сталося після низки смертельних обстрілів з боку РФ, під час яких застосовувалося важке озброєння.