"Під загрозою усі невакциновані діти до 5 років": ситуація з поліомієлітом в Україні

Читать на русском
Автор
Дітей вакцинують від поліомієліту шістьма дозами до 14 років.
Дітей вакцинують від поліомієліту шістьма дозами до 14 років.. Фото rg.ru

Попри спалах поліомієліту, частина батьків відмовляється щеплювати дітей.

В Україні вперше за кілька років на Рівненщині виявили випадок поліомієліту — за результатами епідрозслідування вірус знайшли і на Закарпатті.

Про це повідомив головний санлікар Ігор Кузін.

Він зазначив, що у зоні ризику – всі невакциновані діти від народження до п’яти років. Усі проби ґрунту та води, а також результати аналізів направили до лабораторії ВООЗ у Гельсінкі.

На Рівненщині у місці, де виявили поліовірус у дитини екстрену вакцинацію проведено у 86 дітей, ще вдвічі більше — з тимчасовими відстрочками. При цьому батьки 48 дітей, незважаючи на спалах захворювання, практично біля їхнього порога відмовилися від термінового щеплення.

В Україні трохи більш ніж половина дітей молодшого року отримали вакцину — 59,7 %. Серед антилідерів – Закарпаття, Івано-Франківщина та Херсонщина. Щоб поліомієліт відступив і колективний імунітет спрацював рівень вакцинації має бути 95%.

По всій країні посилюють спостереження за випадками паралічу та планують активізувати вакцинацію.

Поліомієліт може потрапити в організм дитини із забрудненої води та ґрунту через руки. Також передається від носія. Їм може бути навіть щеплена дитина. Його наслідки у важких випадках – параліч та смерть. У зоні найбільшого ризику — діти молодші за п’ять років.

Ліки проти нього немає. Єдиний захист – вакцинація. Згідно з календарем щеплень її проводять тричі до року і тричі від року до 14 років.

Раніше "Телеграф" писав, що поліовірус також знайшли і у родичів дитини з паралічем. У регіоні проводять екстрену вакцинацію дітей.