12-річного Діму на ніч замикали в кімнаті без вікон — мати вирішила відмовитися від сина заради нової родини

Читать на русском
Автор
4895
Долею Дмитра зайнялися поліція та соцслужби
Долею Дмитра зайнялися поліція та соцслужби

З рідними чи в держустанові належить жити хлопчику надалі — поки що невідомо

Історія з 12-річним хлопчиком із Рівненської області, який півроку проживав у маленькій кімнаті без вікон, двері якої родичі на ніч зачиняли гачком із цвяхів, наробила чимало галасу, але на сьогоднішній день завершилася більш-менш благополучно. В даний час хлопчина знаходиться в Обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей під наглядом фахівців, подальшу його долю належить визначити соціальній службі.

Підліток сидить на ліжку, поруч стілець
Діма будинку опинився в ув’язненні

Передісторія така: 7 лютого офіцеру Смизької громади Дубенського району зателефонувала місцева мешканка, син якої привів додому приятеля із сусіднього села – у вечірній час хлопчик категорично відмовлявся повертатися додому, бо там його ображала мама. "Він ходив у дворі, мокрий, холодний, ми привели його в будинок. Я прибігла до нього, питаю: "Діма, що сталося?". Відповідає: "Я втік з дому, бо мене побила мама". Просто казав, що його ображають, б’ють. Що мама його палицею била. У нього синець біля ока був", – розповіла тележурналістам Леся Фомчук.

Леся Фомчук
Про хлопчика в поліцію повідомила Леся Фомчук

Співробітники ювенальної превенції, поліцейський офіцер громади та начальник служби у справах дітей одразу ж виїхали на з’ясування ситуації. Потім разом зі зляканим підлітком вирушили до нього додому до села Миколаївка. І там дізналися, що його мама живе з другим чоловіком, їхньою спільною 5-річною донькою, а також свекрухою. Хлопець показав невелику кімнату, куди його поселили ще з вересня.

Стілець та ліжко в кімнаті
У крихітній кімнатці — мінімум меблів і немає вікна

Це так звана "кочегарка", де є піч із дровами, ліжко, письмовий стіл та стілець, але немає вікна: тут він їсть, на ніч ставлять відро для відправлення потреб.

Піч, дрова, відро
Є грубка, дрова та відро для "нічних потреб"

Коли батьків немає вдома, то щоб дитина не втекла, двері зовні зачиняли парою зігнутих цвяхів.

Дверний отвір з цвяхами, що стирчать
Двома цвяхами фіксували двері котельні з хлопчиком

А все тому, що хлопчик, за словами зведеної бабусі Лідії Білик, часто бешкетує. Наприклад, може зламати дверну ручку, заблокувати телевізор, не хоче вивчати уроки, не слухається старших і тікає до лісу. "Вісім годин вечора, двері зачинили на ключ, він взяв ключ, відкрив двері та пішов у ліс. Я ще таку дитину не бачила. Він нічого не потребує, нічого", – переконує жінка похилого віку. Згадує, що коли були замкнені двері, Дмитро вибирався з дому через вікно, при цьому пошкодив підвіконня. Бабуся також переживає, що хлопчик ображає сестру, у неї навіть шрам на обличчі залишився після того, як він її вдарив. Жінка запевняє, що в кімнаті без вікна він проживав не завжди, його там закривають на кілька годин заради його безпеки.

Літня жінка стоїть у дверях
Хлопчик бешкетує, за словами бабусі Лідії Білик

Можливо, таким чином виявлялися ревнощі Діми до молодшої сестри чи позначався бунтарський підлітковий вік?

Небайдужі громадяни так коментують те, що сталося: "Від хороших батьків дитина тікати не буде, нелюди", "Для справжньої мами не повинно бути поділу дітей", "Чоловіки можуть змінюватися – діти залишаються", "Дитина просто нікому не потрібна", "Може дитині не вистачає кохання, тому він так поводиться… Тут треба працювати психологам з усією родиною", "Навіть якщо сильно втомився на роботі, можна сісти поруч, просто обійняти дитину і вона буде дуже щаслива. Потрібно показати, що вона тобі потрібна, і вона буде вдячною".

Коментар до ситуації
Дитині вдома не вистачає кохання

Як пояснили "Телеграфу" в ювенальній поліції Дубно, сім’я вважається благополучною, умови проживання нормальні, мати та вітчим мають роботу. "Мама скаржиться, що син поводиться трохи неадекватно, але медичних підтверджень якихось психічних розладів у хлопчика немає. Замикали його в тій кімнаті як міру покарання, але ж не цілодобово. Він ходив до школи, непогано вчився, спілкувався з дітьми. До речі, з вітчимом у дитини добрі стосунки".

Втім, сім’я стоїть на обліку соцслужб, бо ще 2020-го хлопчик поскаржився, що його вдома кривдять. В ліцеї смт Смига помітили на обличчі хлопчика подряпини від нігтів. Вчителям він пояснив, що його побила мама за те, що приніс зі школи з уроків праці фанеру та пошкодив удома підлогове покриття. Однак, цей факт не підтвердився. Родичі ж стверджують, що він хлопчик дуже емоційний, якщо його щось не влаштовує, він вибігає з дому, може битися головою об стіну і дряпати себе сам.

Співробітники поліції та хлопчик з подарунками в руках
В образу Діму не дадуть

Найбільше співробітників соцслужби здивувало, що мама Діми сама попросила, щоб у неї забрали дитину, бо не бажає її більше виховувати. На підставі її заяви підлітка помістили до Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей, а на матір склали адмінпротокол за домашнє насильство. Жінці дали 3 місяці, щоб вона змінила ставлення до сина та могла його повернути додому. Відмову від нього мама не писала, тому позбавляти батьківських прав її не будуть. Відвідувала Діму в Центрі його тітка, вона навіть виявила бажання дати притулок племіннику.

Тим часом соцпрацівники знайшли рідного батька хлопчика і розглядають такий варіант, що чоловік забере сина до себе. "Вчора нам повідомили, що батька знайшли, він проживає на території Рівненської області, має другу сім’ю — з ним спілкувалися працівники ювенальної поліції. Його дружина повідомила, що вони відвідають дитину в реабілітаційному центрі", — розповіла начальник відділу соціальних питань Смизької сільради Наталія Сапіга.

Подібні ситуації, коли старшій дитині у новій сім’ї батьків не вистачає уваги та любові, часто закінчуються трагічно. Підлітки, які не знають, чим зайняти себе, пробують небезпечні розваги та гинуть або опиняються в компаніях дорослих з кримінальними нахилами, як сталося з Максимом Самофаловим із Запорізької області, якого вбили рецидивісти.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що у Харкові вийшла з дому та не повернулася 11-річна дівчинка.