Орки грабують магазини, але жителі не злякались: як виживає тимчасово захоплений росіянами Херсон

Читать на русском
Автор
1962
Лаконічне послання для загарбників Новина оновлена 13 серпня 2022, 17:22
Лаконічне послання для загарбників. Фото Колаж "Телеграфу"

Жителі Херсону не збираються здавати місто ворогу

Херсонщина стала одним із найгарячіших напрямків російсько-української війни, котра триває уже 16 день поспіль. Обласний центр регіону, Херсон, знаходиться в облозі окупантів понад 10 днів, однак місцеві жителі не прагнуть скоритися волі російських нацистів.

Про те, як херсонці подолали цей відрізок часу, розповів у Twitter журналіст Іван Антипенко.

За його словами, місто максимально намагається вести умовно нормальний спосіб життя, хоча це і не вдається на 100%. Найбільше цьому заважає кругова блокада Херсону та відсутність гумкоридорів. Однак навіть при цьому загрози гуманітарної катастрофи поки нема.

"Не підвозяться продукти до мережевих маркетів і аптек. Великі черги за продуктами харчування, ліками, паливом. Але придбати їх можна", — поясняє Антипенко.

Працює більшість комунакацій, а також громадський транспорт. Втім, за словами журналіста, часом пропадає мобільний зв'язок різних операторів.

"Готівку можна зняти на касах в аптеках, деяких магазинах, АЗС. Можна розрахуватися карткою", — пояснює журналіст.

При цьому часом місцевим доводиться сусідствувати із російськими окупантами. І ці непрохані "гості" поводяться доволі зухвало. Вони грабують магазини, знищують офіси та палять інші приміщення, не цураються викрадати техніку тощо. Захопили кілька адміністративних будівель, серед яких "Білий дім" облдержадміністрації.

Щоправда, знаходження окупантів у цих будівлях, здається, лише на плюс херсонцям. Адже вони чи не щодня виходять на мирні демонстрації, "озброївшись" національними гаслами та українськими прапорами. При чому такі мітінги стають все дедалі масовішими. Повторюють за Херсоном і жителі населених пунктів області.

Лаконічне послання на одній із вулиць Херсону
Лаконічне послання на одній із вулиць Херсону

Після обстрілів житлових кварталів активні бойові дії на території міста припинилися. Хоча це не заважає ворогу лютувати на його околицях та по області.

"10 березня в Дар’ївці, що неподалік Херсона, окупанти обстріляли цивільне авто. Загинула водійка", — повідомив Іван Антипенко.

Починаються окремі проблеми і із колаборантами. Люди, які чекали свого часу ще з 2014 року, починають проросійські розмови з іншими херсонцями. При цьому найчастіше бувають відправлені за пунктом призначення російського військового корабля.

"Щодня люди виходять на мітинги в підтримку України. Героїчні люди, насправді. Озброєним окупантам вони пояснюють: вас тут ніхто не чекає, ідіть на*уй. Такі мітинги проходять по всій області. І це наразі головне!" — резюмував журналіст.

Нагадаємо, що один із перших мітингів херсонців став одразу і наймасовішим. Сотні й тисячі людей скандували націоналістичні гасла буквально перед дулами зброї окупантів. Деяким рашистам навіть довелося покинути свої попередні позиції у центрі міста.