Бої за Сєвєродонецьк рф не потрібні: військовий експерт пояснив, чому путін програв битву за Донбас

Читать на русском
Автор
15497
Бої за Сєвєродонецьк за фактом росіянам не потрібні, але їх чомусь ведуть
Бої за Сєвєродонецьк за фактом росіянам не потрібні, але їх чомусь ведуть

Ворожа армія на багатьох напрямках нарешті сповільнилася або зовсім зупинилася

Лінія фронту в Донецькій та Луганській областях продовжує бути однією з найнапруженіших. Проте незважаючи на жорстокі битви за той самий Сєвєродонецьк, полковник запасу Сергій Грабський просить звертати увагу на динаміку бойових дій, яка загалом свідчить про програш росії у битві за Донбас.

Про це військовий експерт докладніше розповів "Телеграфу", аналізуючи те, що відбувається на фронті.

Надійне джерело новин про війну – підпишись на наш Telegram

Грабський стверджує, що головним завданням Кремля було "швидке визволення" Луганщини та Донеччини. Більше того, армія Росії мала всі перспективи для такого кроку, адже в перші тижні окупантам вдалося захопити понад 70% території Луганської області.

"Але через два місяці не досягли практично нічого, — констатує експерт. — Зайшли до Сєвєродонецька, де ведуть абсолютно непотрібні їм бої. Намагалися переправитися через Сіверський Донець, де втратили масу людей і техніки. Тактичним успіхом можна вважати просування в районі Попасної на 15-20 км. Але це точно не перемога”.

За словами Грабського, більшість інших напрямів фронту на Донбасі демонструють відносну стабілізацію. У багатьох випадках ворожа армія змушена відмовитися від наступу та просування — доводиться сповільнюватись та починати оборону.

При цьому полковник запасу переконаний, що російське керівництво кидає своїх солдатів на забій виключно задля досягнень політичних цілей. На якусь доцільність, у тому числі військову, їм начхати. Тому Сергій Грабський передбачає величезні втрати в окупаційній армії.

"Це така специфіка, традиція росії — воювати "до останнього солдата", — наголошує він. — Відповідно, лише після того, як агресор зазнає втрат, несумісних із можливістю продовжувати операцію, вони змушені будуть зупинитися для перегрупування".

Такими цифрами стане більше третини особового складу та військової техніки у кожному з підрозділів, вважає Грабський. Тому Україні так важливо зараз якнайшвидше зібрати потрібні ресурси, щоб почати ефективно атакувати у відповідь.

Зараз, нагадує експерт, більшість російських сил кинуто саме на Донбас. Якщо порівнювати присутність живої сили на інших напрямах фронту, то там все плюс-мінус гладко — десь у співвідношенні 1:1,5 — що практично порівну.

"Росія не має можливості продовжувати широкомасштабні наступальні дії, — каже Сергій Грабський. — Лише, використовуючи традиційну тактику, продавлювати нашу оборону на окремому напрямку, домагаючись абсолютно непотрібних тактичних перемог ціною колосальних втрат".

Однак такий підхід призводить і до великих втрат в українській армії, яка має героїчну оборону. Однак у нас позиція краща, і головне завдання — утримувати ворога на тих позиціях, які вже є.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розповідав про те, чи міг бути Сєвєродонецьк "пасткою" для армії оосії і як взагалі проходить оборона Донбасу. Свої думки висловили різні українські експерти.

Також ми розповідали, що відбувається на всіх напрямках фронту, використавши для цього найсвіжіші карти боїв в Україні.