ЗСУ оточують росіян біля Лиману. Що відомо новий котел

Читать на русском
Автор
6002
Збройні Сили України
Збройні Сили України. Фото Сухопутні війська ЗСУ

Зараз, швидше за все, противник готується прориватись з міста через село Торське

Збройні Сили України в межах контрнаступу оточили російських військових біля міста Лиман у Донецькій області, відомо, що вони вже зайшли у населений пункт Ямпіль. Оточення Лиману, який є стратегічно важливим для росіян, триває.

Журналіст Юрій Бутусов у підтвердження цієї інформації заявив, що кілька ключових населених пунктів поблизу Лимана вже успішно відбито ЗСУ. Росіяни ще намагаються відступати під сильним натиском українських захисників, при цьому кидаючи техніку та награбоване у мирного населення.

Ми зібрали для вас останні новини про Лиманський котел:

(Новина буде оновлюватися)

17:00 — З'явилися нові подробиці щодо ситуації в Лимані від уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олега Котенка. Він заявив, що ЗСУ вже взяли в оперативне оточення Лиман.

"Населений пункт на Донеччині — Лиман наші військовослужбовці взяли в "кільце". Це дуже велика наша перемога", — заявив Котенко.

14:00 — російська колона з бойових машин та краденого цивільного транспорту зараз перебуває у селі Зарічне, повідомив Бутусов і опубліковав фото, зроблене 30 хв тому з українського безпілотника. Колона готується прорватися до Торського та вийти з оточення.

"Ця вулиця — єдиний шлях, на якому росіяни будуть накопичуватись, щоб втекти. Шлях прострілюється українцями. Російські війська зараз сформували колони у Лимані і вони одна за одною починають рух, будуть намагатися дуже швидко прорватись ще до темряви. Росіяни побоюються, що у темряві наша піхота вийде за Торське і будь-який рух буде взагалі неможливий", — повідомив журналіст.

російська колона з бойових машин та крадених автомобілей у Зарічному

Речник східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий заявив, що ЗСУ фактично оточили російське угруповання в районі міста Лиман, тривають заходи із завершення оточення російських військ у районі Лиману, під вогневим контролем ЗСУ тримають майже всі логістичні шляхи, передає "Громадське".

Раніше американський Інститут вивчення війни повідомляв, що українські війська, ймовірно, майже завершили оточення російського угруповання в Лимані та перерізали критичні наземні лінії зв’язку, які підтримують російські війська в районі Дробишеве-Лиман. Як видно з карти, ЗСУ не пішли на штурм Лимана прямо одразу, а завдали флангових ударів з метою широкого охоплення всіх російських частин, обходячи місто:

Карта боїв

Ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін також визнав, що Ямпіль і Дробишеве повною мірою не контролюються окупантами. Також він додав, що ЗСУ взяли у півкільце Червоний Лиман, а дорога від Сватового залишається під контролем росіян, але прострілюється ЗСУ. Також російські Телеграм-канали повідомляють, що майже в повному оточенні залишилися близько 5,5 тисяч військовослужбовців росії і "ЛДНР".

У соцмережах вже з'явилося відео, на якому український військовий перебуває у селищі Ямпіль:

Станом на цей момент російські підрозділи згортають позиції у Лимані, каже Бутусов. Противник готується прориватись з міста, оборонятись в оточенні вони не збираються.

"Після здачі Дробишева на півночі та Ямполя на півдні від Лиману шансів втриматись у росіян в Лиманському районі нема. Шлях відходу один — в районі села Торське. Ця траса знаходиться під вогневим контролем українських військ, але саме Торське поки що не звільнено. Якщо угруповання у Лимані вдасться повністю знищити на відході, у росіян не буде вистачати сил для організації оборони Кремінної та Сватового", — пише Бутусов.

Telegram-канал Сухопутних військ ЗСУ опублікував відео ймовірної втечі російських військових на Лиманському напрямку на Донбасі.

"На відео, ймовірно, "тактичне перегрупування" окупаційних військ на Лиманському напрямку", — йдеться в описі під відео.

Зазначимо, що Лиман для росіян був стратегічно важливим, оскільки давав можливість просування з півночі вглиб Донецької області на Слов'янськ і Краматорськ. Контроль над містом дозволяв перерізати автомагістраль між Слов'янськом та Сіверськом.

Матеріал опублікований українською мовою — читати мовою оригіналу