Японські вчені роздрукували мармуровий стейк на біопринтері

Читать на русском
Автор
Мармурову яловичину вагю дають чотири породи японських корів. Новина оновлена 27 серпня 2021, 03:36
Мармурову яловичину вагю дають чотири породи японських корів.. Фото https://bustrayytka.com/stejk-wagyuny-(vagyu)-yaponiya/

Мармуровість звичайного м’яса вагю обумовлена типом харчування корови, принтер може змінити її за потребою.

Японські вчені зробили крок вперед в синтезі харчових продуктів на біопринтері. Вони роздрукували стейк зі стовбурових клітин корів вагю — японської породи, яку вважають еталонною за мармуровістю м’яса.

Свої дослідження вони опублікували в Nature Communications.

Стейк вийшов невеликим — довжиною 10 мм і товщиною 5 мм. Але вчені стверджують, що незабаром технологія дозволить друкувати м’ясо більшого розміру. Вчені з університету Осаки на чолі з Мічія Мацусакою (Michiya Matsusaki) для створення стейка взяли клітини жувальних м’язів у японської чорної корови віком трохи більше двох років. В результаті з них отримали справжні волокна.

"У цьому дослідженні в цілому були сконструйовані 72 волокна, що включають 42 м’язи, 28 жирових тканин і 2 кровоносних капіляри, за допомогою інтегрованого біодруку", — сказано в дослідженні.

Відзначимо, що м’ясо корів вагю — одне з найдорожчих в світі. В Україні стейк з японської чорної корови коштує близько 690 грн за 100 грамів.

Раніше "Телеграф" писав, що медичні компанії пропонують визначити тип ідеального харчування по ДНК людини.