Проросійські тролі масово атакували коментарями десятки західних видань для "правильних новин"

Читать на русском
Автор
Західні ЗМІ стали жертвами атаки проросійських тролів
Західні ЗМІ стали жертвами атаки проросійських тролів. Фото Thinkstock

Коментарі потім використали для написання "правильних статей"

Центр вивчення злочинності і безпеки Кардіфського університету з’ясував, що проросійські тролі масово атакували західні видання коментарями, на основі яких потім створювали вигідні їм новини та статті.

Про це у понеділок, 6 вересня, повідомляє BBC.

За даними дослідження, таким чином прокремлівські коментатори атакували веб-сайти 32 відомих видань у 16 країнах (у їх числі британські ЗМІ — Mail Online, Express і Times).

Спочатку на сайтах видань з’являлися потрібні РФ коментарі, а потім їх використовували російські ЗМІ як основу для статей.

Повідомляється, що ця тактика використовувалася з 2018 року, а найбільш активно тролі почали коментувати тему виведення військ США з Афганістану. Наприклад, стаття британського видання Mail Online про перемогу талібів зібрала 2,5 тисячі коментарів, які потім стали основою для написання статті "Британці порівняли прихід талібів до влади з кінцем західної цивілізації". Загалом про "падіння Кабула та НАТО" написали 18 таких "статей".

Схожих провокаційних матеріалів у росЗМІ дослідники нарахували 242. У них використовувалися коментарі з критикою Заходу.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Служба безпеки України викрила проросійську ботоферму, яка створила 12 тисяч фейкових акаунтів та накручувала комментарі у соцмережах.