Росію вигнали з Кабміну Ради Європи та ПАРЄ за вторгнення в Україну

Читать на русском
Автор
3640
РФ виключили з Ради Європи
РФ виключили з Ради Європи. Фото picture-alliance.com

За виключення Росії проголосували у п'ятницю, 25 лютого.

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну європейська спільнота ухвалила рішення про тимчасове виключення Російської Федерації з Ради Європи.

Про це у п'ятницю, 25 лютого, повідомила народний депутат України Ольга Совгиря (фракція "Слуга народу") у своєму телеграм-каналі.

"Рішення прийнято, РФ позбавлена права участі у Кабміні Ради Європи та ПАРЄ. Дипломатична перемога!", — написала український депутат.

Відомо, що про виключення Росії із Ради Європи заявив президент ПАРЄ Тіні Кокс на пресконференції у Страсбурзі, передає "Європейська правда".

"Я давно в ПАРЄ, і вперше бачу таку єдність на всіх рівнях. Рішення за Комітетом міністрів, але в розумінні, що (очікуване рішення) це стаття 8 – призупинення участі РФ у всіх органах Ради Європи", – пояснив Тіні Кокс.

Президент ПАРЄ наголосив, що розпочавши війну проти України, Росія дала відповідь, що вона не може бути частиною Ради Європи.

Варто додати, що протягом кількох років Тіні Кокса вважали одним з найбільш проросійських членів ПАРЄ, однак на конференції у п'ятницю, 25 лютого, він рішуче засудив дії Російської Федерації, заявивши про їх неприпустимість.

  • Рада Європи — міжнародна організація 47 держав-членів у європейському просторі, у яку входять країни, що визнають верховенство права та гарантують основні права та свободи для своїх громадян. Україна стала членом цієї організації у 1995 році, роком пізніше у Раду Європи приєдналася Росія.
  • Комітет міністрів Ради Європи є органом Ради Європи, що приймає рекомендації, готує до ухвалення тексти конвенцій та угод, здійснює контроль за виконанням рішень Європейського суду з прав людини. До його складу входять міністри закордонних справ всіх держав-членів або їх постійні дипломатичні представники в Страсбурзі. Це одночасно урядовий орган, в якому національні підходи до вирішення проблем, що стоять перед європейським суспільством, можуть обговорюватися на рівній основі. У співпраці з Парламентською Асамблеєю, Комітет міністрів стоїть на сторожі європейських цінностей, а також контролює дотримання державами-членами своїх зобов'язань.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Європейський Союз погодив персональні санкції проти президента РФ Володимира Путіна та глави російського МЗС Сергія Лаврова.