"Блокада" Калінінградської області: у США відповіли на російські погрози Литві

Читать на русском
Автор
10901
Російські поїзди не можуть пройти через територію Литви
Російські поїзди не можуть пройти через територію Литви

У США нагадали росії про те, що Литва є членом НАТО

У США прокоментували російські погрози Литві, які пролунали після того, як у Вільнюсі вирішили обмежити перевезення санкційної продукції її територією між Білоруссю та Калінінградською областю.

Так під час брифінгу прессекретар Держдепартаменту США Нед Прайс нагадав, що Литва є членом НАТО, а тому будь-який напад на неї означатиме напад на весь Альянс.

"Обов’язки НАТО перед Литвою "залізні", а наша відданість п’ятій статті — непорушна", — сказав Прайс.

П’ята стаття Альянсу, яку згадав представник Держдепу США, має на увазі колективну оборону всього блоку у разі агресії ззовні проти будь-якої країни-члена НАТО.

Нагадаємо, про заборону на перевезення санкційних вантажів залізницею між Білоруссю та Калінінградською областю стало відомо 17 червня. Тоді литовська компанія LTG Cargo, пославшись на роз’яснення Європейської комісії, заборонила пропускати вантажі, які підпадають під санкції ЄС.

У росії після цього обрушилися на Литву з погрозами і звинуватили її в "блокаді" Калінінграда. А один із високопоставлених російських чиновників і зовсім заявив, що таке рішення "розв’яже руки" Москві та дозволить їй "вирішити проблему будь-якими способами".