Річниця загибелі рейсу MH17: ЄС зробив заяву та звернувся до росії

Читать на русском
Автор
2901
Борт Boeing MH17 після авіакатастрофи
Борт Boeing MH17 після авіакатастрофи. Фото depositphotos.com

Від російської влади вимагають визнання причетності до трагедії

З нагоди восьмої річниці збиття пасажирського Boeing 777 рейсу MH17 Malaysia Airlines у Європейському Союзі заявили, що очікують від росії визнання своєї відповідальності за катастрофу, жертвами якої стали сотні людей.

Про це у суботу, 16 липня, заявив голова зовнішньополітичної служби Європейського Союзу Жозеп Боррель.

За словами дипломата, Європа підтримує всі зусилля, які спрямовані на встановлення істини й досягнення справедливості для 298 жертв збитого рейсу MH17 та їх родичів, а також притягнення до відповідальності винних за Резолюцією Радбезу ООН 2166.

Боррель додав, що російська агресія проти України — це ще одне болісне нагадування про те, що сталося з бортом MH17 8 років тому. Цей факт ще більше посилює необхідність встановити відповідальних.

"Нагадуючи про свої попередні заяви, Європейський Союз бере до уваги всі судові процеси, які відбуваються з цього приводу, і очікує, що росія визнає свою відповідальність і повністю співпрацюватиме в зусиллях щодо встановлення відповідальності", — додав він.

Варто зазначити, що пасажирський Боїнг "Малайзійських авіаліній" був збитий на тимчасово окупованій території Донбасу 17 липня 2014 року під час рейсу MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур. Під час катастрофи загинув 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Міжнародна слідча група у складі 5 країн (Нідерланди, Австралія, Бельгія, Малайзія та Україна) дійшла висновку, що літак був збитий ЗРК "Бук", який належить російській 53-й зенітно-ракетній бригаді ППО. Судовий процес у цій справі завершився на початку червня, однак вердикт мають оголосити у листопаді/грудні 2022 року.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що одним з обвинувачених у цій справі є російський терорист Ігор Гіркін (позивний "Стрілок"), який активно коментує війну в Україні з території росії.