Ще одна країна без централізованого опалення: як зігріваються холодною зимою японці

Читать на русском
Автор
14149
Японія взимку
Японія взимку. Фото Відкриті джерела

Японці навчилися поєднувати традиційні та сучасні способи обігріву житла

Подібно до мешканців багатьох країн світу японці не оснащують свої будинки системами центрального опалення. Звичайно, в уявленні багатьох українців, вони їм, мабуть, не надто й потрібні – адже після перегляду сюжетів Дмитра Комарова може скластися враження, що Японія – країна цвітучих цілий рік сакур та теплого вологого клімату.

І справді, на перший погляд, може здатися, що в Японії не буває сильних холодів і тим більше заморозків, розповідають в компанії "Нафтогаз України".

Однак, це не так. Завдяки своїй протяжності Японські острови розташовані одразу у чотирьох кліматичних зонах. Наприклад, в одному з північних регіонів країни — Хоккайдо, сніг йде практично всю зиму, а температура повітря може коливатися від -10 до -15, а іноді сягає -25.

Відсутність централізованого опалення країни пояснюється низкою історичних і географічних особливостей. Через часті землетруси японські будинки завжди будували простими і легкими. Та й централізовано обігріти усі японські будинки на островах важко.

Тому в питанні опалення власних будинків високотехнологічні японці поводяться досить старомодно, і згідно з традиціями дістають із шаф теплі речі та різні корисні пристрої.

Традиційний японський зимовий одяг - утеплене кімоно

Наприклад, електроковдри та пледи, якими можна швидко зігрітися.

А ще збираються всією родиною за традиційним для японців столиком котацу. Це — низький дерев’яний каркас, покритим спеціальним матрацом або важкою ковдрою, і "оснащений" нагрівальними елементами: електричним або вугільним обігрівачом.

Котацу

Незважаючи на подібність у назві, котацу ніяк не розрахований на котів, хоча вони теж люблять зігріватися за його допомогою.

Звичайно, на котацу може бути знаменитий японський міцний напій саке, але в дуже помірних кількостях.

Також як джерело тепла японці використовують нагріте каміння або водяні грілки.

Гаряче каміння для обігріву

Не нехтують у Японії і звичайними кондиціонерами чи обігрівачами. Однак це дуже дорого. За даними сервісу Numbeo, за базові комунальні послуги для японської квартири площею 85 кв. м місцеві жителі платять щомісячно в середньому 22 575 ¥. Це майже 160 євро чи більше 6 тисяч гривень.

Сучасня японська "буржуйка"

Та й зловживати обігрівачами в японських багатоповерхівках не вийде, бо може не витримати проводка. Однак японці знають, як зберегти тепло вдома навіть у таких умовах. Ось кілька побутових лайфхаків:

  • використовувати килимки-обігрівачі з низьким споживанням енергії;
  • спати під електропростирадлом або з водяною грілкою;
  • носити теплий домашній одяг: довгий-довгий светр або пончо-плед.

Раніше "Телеграф" розкривав кілька секретів японців, як не замерзнути вдома взимку без центрального опалення. Вони побудовані на принципі "зігрій себе — потім навколишній простір".