путін повинен піти під суд за злочини в Україні: головний прокурор у справі Мілошевича

Читать на русском
Автор
6800
володимир путін
володимир путін. Фото росЗМІ

Джеффрі Найс вважає, що звинувачення проти путіна очевидні

Британський юрист Джеффрі Найс вважає, що російського диктатора має бути притягнуто до відповідальності за військові злочини у війні проти України.

Так, на думку Джеффрі Найса, яку він висловив в ефірі радіостанції ВВС, звинувачення проти глави кремля очевидні.

"Немає жодних сумнівів у тому, що командний ланцюжок веде безпосередньо до путіна. Це його солдати. Як мінімум, він знає про те, що відбувається з телевізійних повідомлень — як і всі ми. Але він не наказав (своїм військовим. — Ред.) повернутися, щоб розслідувати очевидні злочини. Він винен", — заявив Найс.

Найс каже, що здивований тим, що прокурори і політики не "формулюють це набагато вільніше і відкритіше", і припустив, що путін може в майбутньому отримати імунітет від судового переслідування в рамках слідства після закінчення війни в Україні.

"Міжнародний кримінальний суд, до юрисдикції якого належить Україна, поки що не зробив жодних заяв про відповідальність путіна за цей злочин", — зазначив Найс.

"Виникає питання, чому прокурор із цим не поспішає. Можливо, він вважає (або ж його змусили так вважати), що відсутність звинувачень проти путіна несе політичні вигоди? Політичні вигоди — це врегулювання. Цілком можливо, що хтось інший, не українці, складуть проект політичної угоди, в якій буде пункт про те, що путін не можна судити. Це жахлива перспектива, вона означатиме, що народ України повністю позбудеться правосуддя", — вважає юрист.

При цьому Найс наголошує на необхідності суду саме над путіним, а не над окремими офіцерами, оскільки таким чином "моральна відповідальність буде встановлена на першому етапі, і потім її не можна буде поставити під сумнів або змінити".

Екс-прокурор додав, що суд може розпочатися "хоч завтра", і його мають вести українці — і українською. При цьому присутність у суді самого диктара, на думку колишнього прокурора, не є обов’язковою.

Зазначимо, що британський юрист Джеффрі Найс співпрацював із Міжнародним трибуналом із колишньої Югославії. Він із 1998 по 2006 рік був головним прокурором у справі колишнього сербського лідера Слободана Мілошевича.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що глава СБУ розповів, що після війни в Україні володимира Путіна чекають лише два варіанти розвитку подій.

Також ми повідомляли, що "Телеграф" чотири дні збирав докази для трибуналу проти росії.