Вбивця бабусі, нацист, наркоторговець: кого росіянам показали як "героїчних" вагнерівців

Читать на русском
Автор
2125
Євген Пригожин "помилував" ув’язнених із ПВК "Вагнер"
Євген Пригожин "помилував" ув’язнених із ПВК "Вагнер". Фото Відкриті джерела

Злочинці, які практично все своє життя провели у колоніях, тепер житимуть без судимостей серед росіян

Хазяїн ПВК "Вагнер" Євген Пригожин набирає у свою військову компанію досвідчених ув’язнених різної статі, на рахунку яких не одне вбивство чи крадіжки. У мережі викрили декількох завербованих зеків і показали їхні фото.

Журналіст та аналітик Ігор Соловей у своєму Telegram-каналі поділився фотографіями чотирьох ув’язнених, яких після участі у війні Пригожин "помилував".

Серед тих, хто тепер опинився на волі, попри багате кримінальне минуле, були:

  • Олександр Суєтов, 34 роки (ліве фото). Засуджений до 10 років за серію нальотів на пітерські ювелірні магазини. На грудях у нього наколота нпцитська свастика, мабуть, він був головним "денацифікатором" у "Вагнері". Згідно з інформацією з відкритих джерел, свастика стала в нацизмі головною спадщиною аріософії, тобто ідеї зверхності лише однієї нації — арійської.
  • Денис Кинєв, 41 рік (друге фото). Карний злочинець-рецидивіст, займався крадіжками і розбоєм, в ході одного з нападів убив людину. Вперше був засуджений ще 1999 року.
  • Анатолій Сальмін, 34 роки (третє фото). Судимий чотири рази за численні крадіжки, викрадення та вбивство.
  • Олександр Нікітін, 33 роки (четверте фото). Почав займатися крадіжками та розбоєм ще підлітком, коли навчався у п’ятому класі. Вчинив не менше десятка злочинів.

А журналісти видання "Агентство" провели своє розслідування, під час якого вдалося впізнати кількох наркоторговців, убивць та досвідчених злодіїв. Усі вони – жителі Санкт-Петербурга чи Ленінградської області.

Так, Пригожин "помилував" після вбивства українців ветеринара Дмитра Каравайчика, засудженого 2019-го на 17 років за збут амфетаміну. Його дружину Діану Грибовську, яка займалася виробництвом наркотичної речовини, було засуджено на 16 років.

Повідомляється, що Каравайчик був завербований на початку літа 2022 року і воював в Україні 180 днів. І якщо вже йому вдалося вижити, то Євген Пригожин був змушений виконати свою обіцянку і "помилувати" злочинця. Тепер він вирушить жити на волю без судимості.

Ще один звільнений ув’язнений — Олександр Суєтов. 2020-го він був засуджений до 10 років суворого режиму за організацію ОЗУ. Під його керівництвом банда грабувала ювелірні крамниці у Пітері.

Денис Кинєв та Станіслав Усачов — ще одні ув’язнені, яким вдалося уникнути смерті в Україні та повернутися на свободу в росії. Кінева засудили 2011-го за розбій на п’ять років, а Усачов 2016-го був засуджений на 1 рік та місяць позбавлення волі за викрадення авто. Ймовірно, після цього вони чинили й інші злочини, якщо вирушили воювати в Україну з колонії.

Також "Агентство" з’ясувало, що на волі опинився і Дмитро Карягін, який 2014 року вбив власну 87-річну бабусю. У матеріалах справи сказано, що онук вмовив жінку продати її квартиру за 820 тисяч рублів, потім вивіз у гараж і вдарив молотком по голові. Від отриманих травм і втрати крові старенька померла. Але онук вирішив приховати злочин і повідомив родичам, що бабуся поїхала в Україну до родичів, тому про вбивство стало відомо лише за рік.

2016-го суд засудив Карягіна до 14,5 року колонії суворого режиму, де 2022-го, лише через 6 років відбування покарання, він зустрівся з Пригожиним і отримав "помилування".

Раніше "Телеграф" повідомляв, що Євген Пригожин на Новий рік відвідав українських полонених, яких утримують у підвалі без зв’язку з рідними. Він приніс їм ящик мандаринів і спитав, про що мріють.