Вибухи на "Північних потоках": версія з "українськими диверсантами" почала сипатися

Читать на русском
Автор
8336
Яхта моделі "Bavaria Cruiser 50"
Яхта моделі "Bavaria Cruiser 50"

На вітрильній яхті нібито доставили півтори тонни вибухівки на відстань майже 300 кілометрів

Версія західних ЗМІ про те, що до вибухів на газопроводах "Північний потік" 1 та 2 були причетні "проукраїнські диверсанти", починає "сипатися".

Як йдеться у матеріалі німецького видання Bild, річ у тому, що до журналістів потрапили дані про те, яка саме яхта фігурує у розслідуванні спецслужб.

Йдеться про 15-метрову вітрильну яхту "Андромеда" моделі "Bavaria Cruiser 50", яка оснащена єдиним двигуном у 75 кінських сил. При цьому проблем зі здійсненням такої диверсії виникає одразу кілька.

Перша з них полягає в тому, що для підриву газопроводу необхідно було використати не менше 1,5 тонн спеціальної вибухівки, яку треба було не тільки довести до потрібного місця, а й опустити на морське дно. Це дуже складно зробити без спеціального крана, якого на "Андромеді", звичайно ж, немає.

Друга пов’язана з тим, що судно вийшло з німецького порту Росток, тобто українській групі треба було провезти півтори тонни вибухівки через Польщу та Німеччину так, щоб не потрапити у поле зору спецслужб та поліції.

Третя проблема полягає в тому, що водолазам довелося б мати на борту величезну кількість балонів із киснем, щоб тричі опустити 500-кілограмові вибухові пристрої на глибину 80 метрів. Крім того, за оцінками експертів на розміщення одного такого водолазам довелося б перебувати під водою від 4 до 8 годин, а за цей час судно, яке просто стоїть на місці, точно викликало б підозру.

Як повідомлялося раніше, президент Володимир Зеленський наголосив, що Україна не причетна до вибухів на російських газопроводах і не зацікавлена у погіршенні відносин із союзниками.