Названо лауреатів Нобелівської премії в галузі медицини та фізіології: що вони відкрили

Читать на русском
Автор
672
Нобелівська премія
Нобелівська премія

Рішення Нобелівського комітету цього року, як і минулого, стало для деяких аналітиків несподіванкою

Нобелівський комітет оголосив лауреатів премії з фізіології та медицини. Ними стали Каталін Каріко та Дрю Вайсман. Їхні дослідження лягли в основу розробки мРНК-вакцини проти COVID-19. Завдяки їхнім дослідженням вдалося розробити ефективний захист від хвороби, що сколихнула світ.

Церемонія оголошення переможців відбулася сьогодні, 2 жовтня, у Стокгольмі. Про це повідомляє прес-служба Фонду Нобеля.

У вівторок, 3 жовтня, стане відомим володар премії з фізики. Лауреата з хімії оголосять у середу, з літератури – у четвер. Ім’я лауреата премії миру назвуть в Осло у п’ятницю, 6 жовтня. Премію з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля буде присуджено 9 жовтня.

Вперше вручення нагород, заснованих шведським винахідником Альфредом Нобелем, відбулося 1901 року. Вручають їх за досягнення у різних галузях науки. Головне завдання відзначити тих, хто приніс людству найбільшу користь. Нобелівську премію з медицини присуджували загалом уже 113 разів. До 2022 року включно її лауреатами ставало 225 осіб.

Минулого року премію отримав шведський біолог Сванте Паабо за вивчення стародавніх людей. Свою нагороду він отримав "за відкриття, пов’язані з геномами вимерлих гомінідів та з еволюцією людини". Під його керівництвом було розшифровано геном неандертальця, а також проведено перший аналіз ДНК денісівських людей. На основі цих відкриттів зробили висновок, що архаїчні послідовності генів предків сучасної людини впливають на її фізіологію.

Раніше "Телеграф" повідомив, що серед фаворитів на Нобелівську премію миру цього року букмекери виділяють президента України Володимира Зеленського та російського опозиціонера Олексія Навального.