Прикрила собою двомісячну доньку: в секторі Газа загинула молода українка (фото)

Читать на русском
Автор
14852
Сектор Газа
Сектор Газа. Фото twitter

Евакуація українців постійно відкладається

Внаслідок терористичного нападу ХАМАС на Ізраїль загинули понад 20 українців. Також стало відомо, що у Секторі Гази загинула 24-річна громадянка України Лейла Хіжи.

Про це у Facebook повідомив журналіст Антон Наумлюк, який розмовляв із рідними загиблої. Батько дівчини — палестинець Гхазі Хіжи, він навчався в університеті в Україні та познайомився з майбутньою дружиною Світланою Куликовою. Лейла народилася у Харкові у 1999 році, а після закінчення навчання родина переїхала до Палестини.

У 2021 році Лейла закінчила Жіночий коледж університету Аль-Азхар у Каїрі. Разом із матір’ю вона працювала у салоні краси, вона готувала палестинських дівчат до весілля. у 2022 році дівчина вийшла заміж.

Лейла з донькою Оленкою

Вранці 17 жовтня Лейла з донькою перебували у будинку батьків чоловіка, коли у будівлю поцілила ракета. За словами очевидців, Лейлу знайшли у напівзруйнованому будинку. Вона прикривала собою двомісячну доньку Олену. Обидві зазнали поранень і були госпіталізовані, Лейлу врятувати не змогли.

"Поранених Лейлу та Олену привезли до лікарні, але за кілька годин туди привезли десятки поранених після вибуху біля лікарні Аль-Ахлі. Лікарів на всіх не вистачало, Лейлу врятувати не вдалося, двомісячна донька жива", — пише Наумлюк.

Після виїзду сім’ї з Харкова у Лейли залишалося лише українське свідоцтво про народження. За словами її брата Заїда, у липні в Туреччині дівчина звернулася до українського консульства за допомогою в отриманні паспорта. Проте процес затягнувся, коли з’ясувалося, що адреса прописки Лейли в Україні знаходиться на окупованій росією території, пишуть "Ґрати".

З Туреччини Лейла з чоловіком вирушили до Єгипту, звідки вона повернулася до Гази. Там народилася донька, котру назвали Олена. Чоловік залишився у Єгипті. З початком бойових дій сім’я одразу запросила допомоги в евакуації.

"Ми зверталися до всіх компетентних органів, але все, що вони сказали: наберіться терпіння. Ми просили про допомогу для маленької дівчинки. Лейла дуже боялася за свою дитину", — розповів Заїд.

Сім’я звернулася до українського консульства в Єгипті із проханням допомогти вивезти дочку Лейли до батька, проте евакуація українців постійно відкладається. За даними "Ґрат", із майже 850 українських громадян, які проживають у Секторі Газа, до списків на евакуацію внесли вже 308 осіб.

Як повідомляв "Телеграф", у Газі ліквідовано першу жінку, яка увійшла до політбюро терористичного руху ХАМАС, який напав на Ізраїль, Джаміля аш-Шанті. Вона була "символом" цієї організації бойовиків і могла значною мірою впливати на прийняття рішень.