Вперше в історії спостереження: в космосі спалахнула наднова незвичайного типу

Читати російською
Автор

Перший приклад наднової незвичайного типу вдалося розгледіти вченим Каліфорнійського технологічного інституту

В карликовій галактиці, яка знаходиться дуже далеко від Землі, американські астрономи зафіксували яскравий спалах наднової — явища, в ході якого зірка різко збільшує свою яскравість. Пізніше виявилося, що, ймовірно, це був перший приклад наднової незвичайного типу.

Про це йдеться в статті журналу Science.

Так, експерти з Каліфорнійського технологічного інституту вважають, що на відстані близько 500 мільйонів світлових років стався дуже рідкісний і яскравий спалах — наднова колапсу ядра, що викликало злиття. Астрономи вважають, що зірка скинула більше однієї сонячної маси, після чого дану хмару наздогнала вибухова хвиля наднової, створивши випромінювання в оптичному і радіодіапазоні.

Вчені продовжать вивчати унікальне явище. Втім, є ймовірність, що воно не таке вже й рідкісне: мовляв, у Всесвіті багато масивних зірок народжуються в подвійних, потрійних і навіть більш численних системах.

Нагадаємо, що людина відправилася в космос всього 60 років тому, і одна з головних подій в історії людства стала можливою завдяки українським фахівцям, які спроектували і зібрали ті найперші ракети. Як живе галузь сьогодні і чим може пишатися сучасна Україна, чи можемо ми вважати себе космічною державою — відповіді на ці та багато інших важливих питань є в матеріалі нашого проекту #ГордостьУкраіни.