У Великій Британії у кажанів виявили новий коронавірус: подробиці

Читать на русском
Автор
Кажани вважаються переносниками нового коронавірусу
Кажани вважаються переносниками нового коронавірусу. Фото phys.org

Переносниками нового вірусу знову стали кажани.

Вчені Університету Східної Англії, Лондонського зоологічного товариства та Міністерства охорони здоров’я Англії знайшли у британських кажанів коронавірус, споріднений з вірусом SARS-CoV-2, що викликає COVID-19 у людей.

Про це повідомляє науково-технічний портал Phys.org.

Дослідники зібрали зразки фекалій більш ніж у 50 кажанів у Сомерсеті, Глостерширі та Уельсі та відправили їх на вірусний аналіз до Громадської охорони здоров’я Англії.

Секвенування геному виявило новий коронавірус в одному зі зразків кажана, який вчені назвали RhGB01.

Наголошується, що це перший випадок, коли сарбековірус (коронавірус, пов’язаний з атиповою пневмонією) був виявлений у підковоносих кажанів. Також він вперше виявлений у Великій Британії.

Дослідницька група стверджує, що ці кажани майже, напевно, є носіями вірусу протягом дуже довгого часу.

«Підковоносі кажани зустрічаються в Європі, Африці, Азії та Австралії, а кажани, яких ми тестували, знаходяться на західному кордоні їхнього ареалу. Подібні віруси були виявлені в інших видів підковоносих кажанів у Китаї, Південно-Східній Азії та Східній Європі», — пояснила професорка Дайана Белл, експертка із нових зоонозних захворювань зі Школи біологічних наук UEA.

«Наше дослідження розширює як географічний, так і видовий діапазон цих типів вірусів і передбачає їхню ширшу присутність серед більш ніж 90 видів підковоносих кажанів. Ці кажани майже, напевно, є носіями цього вірусу протягом дуже довгого часу — ймовірно, багато тисяч років. Ми не знали про це раніше, бо це вперше, коли таке дослідження проводилося на британських кажанах», — додала вона.

На цей момент немає жодних доказів того, що цей новий вірус був переданий людині або що це може статися в майбутньому, якщо він не мутує. Крім того, це дослідження ще не пройшло рецензування.

Нагадаємо, заслужений лікар України, інфекціоніст Ольга Голубовська висловила думку, що коронавірус було створено у лабораторії.

Матеріал опублікований російською мовою — читати мовою оригіналу