Ракету NASA планують запустити на Місяць вже у кінці вересня

Читать на русском
Автор
511
Ракета Space Launch System
Ракета Space Launch System. Фото https://www.nasa.gov/

Старт Space Launch System планується на 23 або 27 вересня, запуск вже неодноразово відкладали

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) оголосило нові потенційні дати запуску ракети Space Launch System до супутника Землі у рамках місії Artemis I. Старт ракети планується на 23 або 27 вересня.

Подію вже відкладали двічі через технічні неполадки, втім раніше виявлене протікання водню в ущільнювачі каналу вже усувається. Інженери NASA огородили місце ремонту наметом, щоб уникнути псування "нутрощів" ракети під час "розтину". Ремонт на місці дозволить перевірити якість з‘єднання одразу, адже в умовах складального цеху це неможливо.

Дата запуску ракети SLS залежить від того, чи будуть проведені роботи успішними, в іншому випадку терміни можуть бути перенесені на декілька тижнів.

Наразі 23 вересня планується відкриття 2-годинного вікна для старту, в цей час відбудеться спроба запуску ракети. Резервна дата на випадок чергового збою припадає на 27 вересня. Вікно триватиме 70 хвилин.

Головний інженер SLS Джон Блевінс, у телеконференції для ЗМІ заявив, що команда виділила на ремонт та заміну ущільнювачів два тижні. У прямому ефірі обговорили наступні місії ракети та озвучили, що проблема з витоком водню може бути усунена вже у четвер.

Космічний апарат в межах місії Artemis 1 має облетіти Місяць та за 42 дні повернутися на Землю з посадкою на поверхню океану.

Однією з головних пілотованих цілей Artemis у майбутньому є посадка на Місяць. В межах наступних місій NASA планує висадити першу жінку та першу темношкіру людину на Місяць, використовуючи інноваційні технології для дослідження більшої частини місячної поверхні.

Раніше "Телеграф" писав, про те який вигляд матиме Сонячна система в майбутньому.