Продукти зможуть зберігатись на 300 відсотків довше: вчені представили незвичайну розробку

Читать на русском
Автор
1340
Розробка американських вчених
Розробка американських вчених. Фото Відкриті джерела

Нова панель допоможе вирішити проблему з швидкопсувними товарами та ліками в бідних та віддалених регіонах

У спробі вирішити проблему глобального потепління вчені Массачусетського технологічного інституту розробили панель, що поєднує теплоізоляцію, випарне і радіаційне охолодження — і все це без використання електрики.

Про це йдеться у новинах інституту.

Суть відкриття — у тому, що нижній шар представленої системи — це дзеркальний матеріал, що відображає сонячне світло, яке падає. У середині знаходиться пористий гідрогель, що складається в основному з води: коли він нагрівається, то перетворюється на пару, що піднімається до верхнього шару.

Верхній шар — це аерогель з повітряних кишень, які містяться в поліетиленових порожнинах. І водяна пара, і відбиті інфрачервоні промені проходитимуть через аерогель, забезпечуючи випарне та радіаційне охолодження відповідно. Разом з цим аерогель служить ізолюючим шаром, що не дає навколишньому теплу дістатися до предмета, що захищається. Всі матеріали, що входять до складу, — доступні і відносно недорогі.

Нова розробка, як запевняють вчені, збільшує термін зберігання продуктів на 300%, а також може охолодити вміст до 10,5 ºC, і це явно допоможе вирішити проблему з швидкопсувними товарами та ліками в бідних і віддалених регіонах. Її також можна використовувати для охолодження води в кондиціонерах, що дозволить споживати менше енергії, залишаючись настільки ж ефективними.

Нагадаємо, раніше вчені представили "ноу-хау", як можна продовжити життя людини.