Земля "протікає": у Канаді на поверхню піднялася лава з ядра планети

Читать на русском
Автор
5618
Земля "протікає": у Канаді на поверхню піднялася лава з ядра планети

Чи стався витік в одному місці, чи є й інші, поки не відомо

Як відомо, усередині Землі знаходиться розплавлене ядро, проте мало хто здогадується про те, що воно може випливати назовні планети.

Як повідомляє New Atlas, такого висновку дійшли вчені з Каліфорнійського технологічного інституту та Океанографічного інституту Вудс-Хоул, які досліджували зразки лави на Бафіновій Землі (Канада).

Причини вважати, що ця лава піднялася аж із ядра полягає в тому, що в ній були виявлені дуже рідкісні ізотопи на нашій планеті гелію-3. Загалом цей газ дуже рідкісний на нашій планеті, тому що через свою легкість він зазвичай піднімається у верхні шари атмосфери і звідти випаровується у відкритий космос, проте вважається, що певні його запаси є в мантії та ядрі.

Вчені взяли зразки лави і виявили, що співвідношення гелію-3 до більш поширеного гелію-4 виявилося в 67 разів вищим, ніж в атмосфері і взагалі деінде не планеті.

Можливим варіантом було припустити, що лава піднялася з мантії – розплавленого шару між корою та ядром – проте вчені пізніше це припущення відкинули через ізотопне співвідношення гелію, стронцію, неодиму та свинцю. Тому найімовірніше було припустити, що матеріал було викинуто безпосередньо з ядра.

Дослідження вчених вже було оприлюднено у журналі Nature, проте роботи на цьому не зупинилися. Тепер вони спробують перевірити, чи відбуваються там викиди гелію-3 на поверхню, а також пошукати в місці викиду інший матеріал, оскільки це дозволить поглянути ближче на ту частину нашої планети, яку зі зрозумілих причин вивчати дуже складно.

До речі, спроби збору гелію-3 можуть принести чималий прибуток, оскільки вчені вже давно задумалися про те, щоб використовувати його як паливо для термоядерних реакторів.

Ілюстрація того, як речовина з ядра потрапляє у мантію
Ілюстрація того, як речовина з ядра потрапляє у мантію
Баффінова Земля
Баффінова Земля

Як повідомлялося раніше, напередодні геофізики з Китаю повідомили, що внутрішнє ядро Землі зупинилося, а потім почало обертатися у зворотний бік.