У чому "проблема" дев’ятої планети: нове пояснення астрономів дивної поведінки далеких астероїдів

Читать на русском
Автор
1824
У чому "проблема" дев’ятої планети: нове пояснення астрономів дивної поведінки далеких астероїдів

Планета 9 може виявитися лише красивою теорією

Протягом багатьох років вчені з усього світу хочуть знайти в нашій Сонячній системі гіпотетичну Планету 9, яка вже встигла здобути репутацію невловимої. Проте деякі вчені вважають, що жодної таємничої планети поза Плутоном немає.

Проблема у пошуках дев’ятої планети полягає в тому, що вона, як вважається, сильно віддалена від Сонця і знаходиться в зоні, куди доходить дуже мало світла. Тобто спроба розглянути там якийсь об’єкт нагадує пошуки піщинки в морі.

Як відомо, непрямим свідченням присутності якогось об’єкта між внутрішньою хмарою Оорта та поясом Койпера є деякі аномалії у русі невеликих об’єктів. Згідно з припущеннями, це може пояснюватися наявністю планети з сильно витягнутою орбітою і масою від 5 до 10 мас Землі, яка може своєю гравітацією впливати на їх поведінку.

Як говориться в дослідженні, оприлюдненому в журналі The Astronomical Journal, відсутність результатів у пошуках може бути пов’язана з тим, що Планета 9 зовсім не планета, а купа астероїдів, а може бути й зовсім помилкою в розрахунках.

Зазначається, що проблеми з теорією гравітації Ісаака Ньютона було усунено після ухвалення Загальної теорії відносності Альберта Ейнштейна. Однак є й альтернативна теорія, під назвою Модифікована ньютонівська динаміка (МОНД), вона описує ряд гравітаційних ефектів, які проявляють себе, коли ньютонівське прискорення падає нижче за певний поріг.

МОНД дозволяє описувати поведінку галактик, не вдаючись до концепції "темної матерії". Сама модель зазвичай використовується для опису процесів у масштабі галактик, але ніколи не застосовувалася для опису поведінки об’єктів у масштабах Сонячної системи.

Саме це зробили фізики Кетрін Браун з Гамільтон-коледжу та Харш Матур з Університету Кейс Вестерн Резерв, які застосували теорію для опису поведінки певних об’єктів у поясі Койпера та виявили, що там справді є астероїди, які поводяться так, як описує МОНД. Після цього вони зазначили, що згідно з цією теорією деякі об’єкти в Сонячній системі мають бути вирівняні за гравітаційним полем нашої галактики. І саме цим описується їхня дивна поведінка, а не впливом загадкової невідомої планети.

Вони поки що не стверджують, що жодної дев’ятої планети не існує, проте це дослідження явно наштовхує вчених на пошуки альтернативних пояснень причин поведінки деяких об’єктів у далеких куточках нашої Сонячної системи.

Орбіта планети 9 (виділена жовтим кольором)

Варто зазначити, що раніше вчені запропонували не шукати саму планету в хмарі Койпера, а натомість сфокусуватися на пошуках її супутників, які можуть бути помітнішими для телескопів.