Складається з невідомих науці матеріалів: вчені пояснили аномальні властивості загадкового астероїда.

Читать на русском
Автор
2929
Астероїд
Астероїд

Склад астероїда ввів учених у глухий кут

Поки вчені намагаються отримати в лабораторних умовах невелику кількість елементів, які виходять за межі поточної версії таблиці Менделєєва, знайти їх можуть у "природних умовах".

Як повідомляє видання Space, в журналі The European Physical Journal Plus з’явилася стаття, в якій йдеться про те, що щось негаразд відбувається з астероїдом 33 Полігімнія, що борознить простори космосу десь між Марсом і Юпітером.

Він та ще кілька виявлених космічних об’єктів потрапили до категорії "компактних надщільних об’єктів", які, як і зрозуміло з назви, мають настільки високу щільність, що це неможливо пояснити вмістом у їхньому складі жодного відомого нині хімічного елемента.

"Якщо вони справді містять надважкі елементи, це відкриє безліч питань про те, як ці елементи утворилися і чому ми досі не виявили їх за межами астероїдів", — зазначив один із авторів дослідження.

Як відомо, 33 Полігімнія є астероїдом, діаметром в 55 кілометрів. Вважається, що він має щільність 75,28 грама на кубічний сантиметр, а таким показникам не відповідає жоден з відомих елементів або матеріалів на Землі. Втім, відстежити з чого насправді складається астероїд дуже складно, оскільки він знаходиться на великій відстані від Землі і має крихітний розмір.

Раніше передбачалося, що всередині цих надщільних астероїдів можуть бути частинки загадкової темної матерії, проте тепер вчені запропонували простіше пояснення — елемент з якого вони складаються поки що не відкрили.

Проблема з цією теорією полягає в тому, що отримати елементи з атомарним номером вище 118, тобто останнього відомого елемента таблиці Менделєєва, не виходило навіть у лабораторних умовах. Однак є припущення, що деякі елементи з атомарним номером вище 164 можуть бути стабільними та не розпадатися за лічені секунди.

Провівши теоретичні дослідження, вчені прорахували, що гіпотетичні елементи з атомарним номером в районі 164 матимуть щільність від 36 до 68,4 грама на кубічний сантиметр, що наближається до розрахункової щільності таємничого астероїда.

Поки що рано стверджувати, що насправді є причиною величезної щільності астероїда, проте це буде гарним поясненням, якщо темної матерії вчені так і не знайдуть.

Як повідомлялося раніше, вчені нещодавно знайшли пояснення ще одній загадці Сонячної системи. Так вони висловили думку, що невловима Планета 9 може виявитися не більше ніж помилкою в розрахунках.