Що буде після ядерної війни? Вчені оприлюднили сумний прогноз

Читать на русском
Автор
5141
Результат ядерної війни нікому не сподобається
Результат ядерної війни нікому не сподобається. Фото Відкриті джерела

Ядерна війна, навіть в обмеженому варіанті, призведе до того, що на планеті пройде черговий льодовиковий період

Сценарій ядерної війни, обмеженої чи необмеженої, у підсумку призведе до фатальних наслідків для людства і завдасть величезних втрат планеті. При цьому неважливо, між ким буде ця війна – США проти Росії, Індія проти Пакистану, або Китай ще проти когось.

Про це повідомляє британське видання Daily Mail із посиланням на дослідження західних науковців. Найстрашніший варіант, кажуть вчені – ядерна війна "всі проти всіх", але навіть у більш "обмеженому" випадку наслідки будуть сумними.

"Незалежно від того, хто розпочне ядерну війну, результат буде сумним. Почати бомбардувати можуть Пакистан, Індія чи Росія. Після того, як дим потрапить у верхні шари атмосфери, він почне швидко поширюватися по всій планеті, що позначиться на всьому людстві", – сказав виданню Шеріл Харрісон з Університету Луїзіана.

Ядерні удари, якими будуть обмінюватися сторони конфлікту, призведуть до мільярдів тонн диму та чорного вуглецю, які почнуть підійматися в атмосферу та активно поглинати сонячне світло, провокуючи так звану "ядерну зиму". Вже за місяць після ядерної війни середня температура на планеті впаде мінімум на сім градусів – для порівняння, цей показник падіння стане більшим за льодовиковий період.

Навіть коли дим повністю зникне – температура не обов'язково повернеться до довоєнних показників. Похолодання спровокує розширення площі морських льодів мінімум на 15 млн кілометрів, а їхня товщина становитиме мінімум два метри. Найбільші порти світу, якщо вони навіть вціліють, будуть заблоковані.

Щобільше, крижаний панцир розшириться навіть на регіони з помірним кліматом. Судноплавство у Північній півкулі припиниться. Проблема в тому, що подібні зміни будуть залишаться як мінімум кілька тисяч років – тобто, на планеті пройде черговий льодовиковий період.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в Росії відпрацювали завдання масованого ядерного удару.

Російський диктатор володимир путін розглядає застосування ядерної зброї в Україні, як цілком реальний варіант. Тому що у військовій стратегії росіян ядерна зброя – це спосіб здобути перемогу там, де виявилися некомпетентними звичайні збройні сили.