Житло для переселенців – забудовники запропонували, як швидко забезпечити нужденних

Читать на русском
Автор
2091
Забудовники пропонують кілька способів вирішення проблеми житла для ВПО
Забудовники пропонують кілька способів вирішення проблеми житла для ВПО. Фото Телеграф

Є відразу кілька способів вирішити проблему житла для ВПО, але потрібна участь держави

Російська агресія проти України призвела до руйнування великої кількості будинків та міграції мільйонів українців, які терміново потребують житла.

Як внутрішньо переміщених українців можна відносно швидко забезпечити житлом "Телеграфу", розповів Володимир Семенцов, співзасновник та керуючий партнер компанії INSPI Development.

Тимчасове житло на зиму

За словами нашого співрозмовника, ця проблема має два виміри:

  • забезпечення переселенців тимчасовим житлом;
  • будівництво їм капітального житла.

Першу проблему, за словами Володимира Семенцова, можна вирішити за рахунок тимчасового переобладнання якихось об’єктів, таких як:

  • пансіонатів, туристичних баз, баз відпочинку, навіть колишніх піонерських таборів, які на якийсь час можна було б облаштувати для повноцінного житла. Ключове питання – це забезпечення належних умов життя, наприклад, у зимовий період. Потрібен аудит кількості таких закладів та їх ємності, а фінансування надання такого тимчасового житла можуть взяти на себе органи місцевої влади, держбюджет, не виключена і участь у витратах переселенців;
  • зведення тимчасових поселень (так звані "вагончики"), які вже з’явилися, наприклад, у Бородянці та інших містах Київської області. Звичайно, таке житло є тимчасовим та має оперативно вирішити проблему напередодні осінньо-зимового періоду. Є різні варіанти модульних будиночків і найприйнятнішим є той, у якому в житловому блоці, за прикладом смарт-квартир, облаштований санвузол та невелика кухня;
  • реконструкція або переобладнання великих об’єктів, що не використовуються та належать державі, наприклад, приміщень науково-дослідних інститутів. Через каркасну форму таких об’єктів їх у досить короткий термін можна переобладнати під житло. Те саме стосується гуртожитків, які потребують ремонту.

Побудувати капітально є два шляхи

Перехідним варіантом між тимчасовими та капітальним житлом можна вважати "квартири на землі" — об’єкти за принципом таунхаусів площею від 35 до 57 квадратних метрів, які можна в досить короткий термін збудувати і повноцінно жити досить тривалий час.

Приблизно так можуть виглядати майбутні квартири на землі

"Такі об’єкти ідеально підходять для західної частини України, де достатньо деревини, з якої можна побудувати переважну більшість таких "квартир". Щоправда, їхнє будівництво потребуватиме великої кількості будівельників, і тут може виникнути питання, як це узгодити з військкоматами", — наголошує Володимир. Семенців.

Капітальне будівництво нового житла для переселенців, на думку співрозмовника "Телеграфа", може йти по одному з таких шляхів:

  • створення реєстру недобудованих будинків на кінцевих стадіях готовності та прийняття швидкого рішення про доведення таких будинків до ладу. Такий варіант може бути профінансований державою, але варто ще й вирішити питання ошуканих інвесторів, які колись вклали кошти у такі ЖК;
  • розробка та впровадження майнових сертифікатів на суму завданих збитків, які вільно конвертувалися б на ринку, які громадяни України могли б "конвертувати" в житло на первинному ринку. Звичайно, забудовник, отримавши такий сертифікат, має надати постраждалій особі житло на вказану суму, а потім держава має повернути у грошовому еквіваленті гроші забудовнику. Такий механізм, з одного боку, дозволить підняти первинний ринок, а з іншого – стане ефективним та досить швидким засобом компенсувати вартість майна потерпілим. При цьому людині можна зробити вибір, дозволивши їй продавати цей сертифікат і отримавши за нього одразу "живі" гроші купити житло самому, скажімо, на вторинному ринку нерухомості.

"Є ще кілька варіантів вирішення проблеми, але вони поступаються в головному — в оперативному вирішенні проблеми забезпечення людей житлом напередодні зими", — робить висновок Володимир Семенцов.

Вже восени ситуація на ринку нерухомості України може змінитись у бік зростання цін на житло, якщо вдасться запустити схему від забудовників та новий закон від нардепів.