Зростання цін та дефіцит – що чекає ринок нерухомості України після перемоги

Читать на русском
Автор
2864
Нерухомість після перемоги чекають на дві тенденції
Нерухомість після перемоги чекають на дві тенденції. Фото Минфин

Чому на ринку буде дефіцит та зростання цін, розповів експерт

Військові дії навіть після їхнього закінчення довго впливатимуть на стан ринку нерухомості в Україні. Інфляція зі зростанням цін на житло та нестача самої нерухомості – такі дві основні тенденції стану ринку після війни.

Причиною такого стану сьогоднішня війна. Про це " 24 каналу " розповів фахівець із девелопменту Назарій Бербек.

За його словами, однією з тенденцій стане зростання цін на житло, власне, вартість квадратного метра в середньому більша за ту, яка була в лютому. І це нормально для країни, де триває війна. У післявоєнний період тенденція до зростання продовжиться, вважає Бербека.

За його словами, на вартість житла впливають:

  • купівельні настрої клієнтів,
  • ослаблення гривні по відношенню до долара,
  • темпи відновлення будівництва,
  • віддаленість регіону від бойових дій.

Крім того, не варто забувати, що зараз дорожчають будматеріали та є перебої у логістиці. У комплексі це призводить до подорожчання.

Другою тенденцією на ринку нерухомості експерт називає дефіцит житла, яке спричинить суттєве уповільнення темпів будівництва та відсутність нових об’єктів. Зведення одного житлового будинку займає 12 – 24 місяці.

Також на Україну очікує скорочення купівельної спроможності населення, тоді як внаслідок руйнування житлового фонду все більше українців потребуватимуть нового житла.

"Ми отримаємо ситуацію, в яку маємо втрутитися держава та місцеве самоврядування. Тут йдеться про комунальне житло, яке належатиме громаді міста, і яке може здаватися в довгострокову оренду саме незахищеним верствам населення, ВПО та тим групам людей, які потребують, але не можуть дозволити собі придбати його", – розповідає Бербека.

Також важливим аспектом майбутнього ринку нерухомості стане безпека мешканців від ракетних та авіаударів, для чого майбутні будинки мають будуватися разом із бомбосховищем у ньому. Виконання цієї вимоги призведе до зростання вартості житла на 10-15%.